Wie heeft de rechten over de urn van dochtertje?
2 februari 2002
Vraag nummer: 532 (oude nummer: 141)
Wed Feb 28 17:53:47 2001
Mijn ex-man heeft de urn van ons dochtertje mee naar huis genomen.
Hij heeft wel getekend bij het ophalen van de urn.
Maar heb ik officieel het recht als voogd zijnde om haar op te eisen? Hij wil haar namelijk nergens neer zetten als alleen bij hem thuis. Er komt geen oplossing tussen ons beiden.
Wat kan ik nu doen?
Antwoord:
Fri Mar 2 23:00:32 2001
Geachte mevrouw,
Als (voormalig) voogd van uw dochtertje hebt u geen recht om de urn van uw dochterje bij uw ex-man op te eisen.
In principe is degene die de crematie regelt degene die zeggenschap heeft over wat er met de as moet gebeuren. Als dat uw ex-man is geweest, is hij degene die het voor het zeggen heeft. Deze regel staat in de wet.
Sinds 1998 staat de wet het toe dat as wordt verdeeld over nabestaanden. Bijvoorbeeld u de helft en uw ex-man de helft. Dat gaat echter alleen als degene die de as onder zijn berusting heeft, dus uw ex-man, daar mee instemt. De wetgever heeft een beetje in het midden gelaten of bijvoorbeeld een gescheiden ouder aanspraak kan maken op een deel van de as, of niet. Er is ook nog geen jurisprudentie over, bij mijn weten. Wel wanneer bijvoorbeeld de een wil verstrooien en de ander niet, maar niet over verdeling van de as, of over plaatsing 'op neutraal terrein' zoals een columbarium of een begraafplaats waar men altijd de as kan bezoeken. Ik ken er enkele schrijnende situaties over, maar nog niemand die het aandurft om er over te procederen. Derhalve kan ik ook niet goed zeggen wat u in uw situatie kunt doen.
Persoonlijk denk ik dat de situatie van gescheiden ouders bij uitstek een situatie is waarbij een rechter splitsing van de as of plaatsing van de asbus op een voor u toegankelijke plek zou kunnen bevelen. Maar ja, dan zou u de eerste of een van de eersten moeten zijn die er een rechtszaak over aan durft te gaan.
mr. W.G.H.M. van der Putten
2 maart 2001
Nawoord
PS Eind 2001 is er een (eerste) rechtszaak geweest, waarbij de rechter besliste dat de gescheiden ouders de as moesten delen.