Bijzetting urn OP graf; consequenties?
29 januari 2004
Vraag nummer: 2839 (oude nummer: 3895)
Geachte heer van der Putten,
Als ik een urn "op" een graf plaats, wie is of wordt dan de eigenaar van de urn en het grafmonument. Wie is er verantwoordelijk, bij diefstal, of vandalisme van de urn? Onze begraafplaats beschikt wel over een urnenveld, maar plaatsing op een familiegraf zou de eerste keer zijn! Graag uw advies.
Vriendelijke groet,
Luuk Buijs, beheerder begraafpaats Halfweg
Antwoord:
Geachte heer Buijs,
De urn op het graf(monument) wordt nagetrokken, net als het grafmonument. Dus juridisch eigenaar is de begraafplaats (en economisch eigenaar de rechthebbende op het graf).
Dat is niet iets om van te schrikken, integendeel. Want het was/is altijd al zo. Alleen stelt men tegenwoordig de vraag hoe het zit en werd vroeger die vraag niet gesteld.
De situatie is overigens identiek aan het plaatsen van een asbus/urn IN een graf. Ook daar is de eigenaar van de ondergrond de juridisch eigenaar van al hetgeen in de grond zit. Juridisch is dat dus exact hetzelfde.
Het enige verschil is dat een urn OP een graf gevoeliger is voor diefstal en vandalisme, dan een urn IN een graf. Maar ja, is dat een reden om het te verbieden? Dat denk ik niet. Want anders kun je met precies het zelfde argument ook elk grafmonument op een graf verbieden. Dat is even gevoelig voor diefstal en vandalisme. Maar dat vinden we u en ik en de rest van de maatschappij een aanvaardbaar risico.
Het risico van diefstal en vandalisme ligt bij de rechthebbende. Dat risico is overigens niet heel erg groot; gemiddeld jaarlijks worden minder dan 0,0001 % van de grafmonumenten op begraafplaatsen getroffen door vandalisme.
Ik zou als ik u was de plaatsing wel toestaan, maar in een door de rechthebbende voor akkoord te tekenen brief met enkele regels tekst voor alle duidelijkheid vastleggen dat het risico van vandalisme en diefstal bij de rechthebbende ligt.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten