Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Juridische status strooilocatie

9 februari 2011

Vraag nummer: 7870 (oude nummer: 16422)

Geachte heer van der Putten,

Graag zou ik uw advies willen vernemen over de juridische status van een bestaande strooilokatie. Dit ivm mogelijke veranderingen die te verwachten zijn bij de herinrichting van de begraafplaats waar de strooilocatie is gelegen.

Ik zie uw reactie graag tegemoet

Met vriendelijke groet,
Kees Ykema

Antwoord:

Geachte heer.

Een bestaand strooiveld heeft geen enkele juridische status. Men mag een strooiveld waar vandaag verstrooid wordt, morgen omvormen in een grafvak, als het een strooiveld op een begraafplaats betreft.

Het zijn van strooiveld is vaak een extra, toegevoegde, functie van een terrein. Men kan van een bos of park, duin of strand, tevens een strooiveld maken. Het (tevens) zijn van strooiveld legt geen enkele beperking op de oorspronkelijke functie van het bos, park, duin of strand. Idem van een begraafplaats.
Bij plaatsen waar incidenteel gestrooid wordt of is, is dat al helemaal duidelijk.

De functie van het bij vergunning van burgemeester en wethouders aanwijzen van een strooiveld is alleen om een beetje in de hand te kunnen houden dat er geen enorme hoeveelheden as verstrooid worden zonder dat men voorzieningen treft ter bescherming van de grond en het grondwater. Maar de normen zijn zo ruim, want as is zo ongevaarlijk, dat er zelden of nooit voorzieningen nodig zijn. Alleen in gebieden van drinkwaterwinning wil men geen risico's nemen.

Een strooilocatie biedt geen bescherming in die zin dat men later met dat terrein een bepaalde periode niets anders mag doen. Men kan en mag alles doen, ook het hele terrein meteen omploegen en vol bouwen.
Nabestaanden die die - meestal theoretische - onzekerheid niet willen riskeren en zekerheid wensen dat de grond waar de as verstrooid wordt een bepaalde periode onaangeroerd blijft, moeten een graf of een gedenkplaats huren om de as te verstrooien. Dat is het enige dat hen een garantie biedt dat de locatie onaangeroerd blijft.

Ik ken wel een voorbeeld van een begraafplaats waar een strooiveld een jaar later werd veranderd in een grafvak. Dat vonden sommige nabestaanden erg onaangenaam. Het is wel iets waar een begraafplaatshouder rekening mee zou moeten houden: de gevoelens van nabestaanden.
Het ligt daarom in de rede om een terrein waarvan je weet dat het over niet al te lange tijd een andere bestemming krijgt, als begraafplaatshouder niet langer als strooiveld te gebruiken. Maar regels of verplichtingen zijn er niet. Nabestaanden kunnen natuurlijk ook niet afdwingen dat een terrein geen andere bestemming krijgt. Want, nogmaals, als zij zekerheid hadden willen hebben, hadden ze voor een graf als strooilocatie moeten kiezen.

Vergelijk andere vragen in de subrubriek 'strooiveld'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl



TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder