Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grootte strooiveld

2 februari 2002

Vraag nummer: 552 (oude nummer: 67)

Geachte heer van der Putten,

Wij overwegen op onze begraafplaats, in Kornhorn, een strooiveldje aan te leggen. Ook al komt de vraag om asverstrooiing bij ons niet vaak voor. Niet vaker dan eens per jaar.
Graag zouden wij van u horen hoe groot dit veldje in ons geval moet zijn. Zijn daar bepaalde regels voor?

Antwoord:

Voor de grootte van een strooiveld bestaan geen vaste regels. Er hoeft zelfs ook niet eens echt een strooiveld in de zin van een apart gazonnetje of stukje bos te zijn; er mag ook gewoon op het terrein van de begraafplaats verstrooid
worden. Sommige mensen willen immers verstrooid worden IN een graf of OP het graf van een levenspartner of ouders en niet op een gazon.
Meestal wordt gevraagd gewoon de gehele begraafplaats als 'strooiveld' (= terrein om permanent as te verstrooien) aan te wijzen. U wijst zelf het terrein aan (u bent in wettelijke termen de houder van de plaats van bijzetting van een ssbus), maar moet daarvoor verlof van burgemeester en wethouders hebben.
Een en ander staat gewoon in de Wet (op de lijkbezorging, in artikel 66b). De gemeente moet dan eerst nog de Inspectie van de volksgezondheid) voor de milieuhygiëne om advies vragen. De normen van deze inspectie staan in de 'Inspectie-richtlijn lijkbezorging', 2e druk. U kunt die richtlijn opvragen bij de regionale inspectie, bij de Hoofdinspectie voor de Milieuhygiëne van het ministerie van VROM in Den Haag, of opzoeken in de losbladige bundel Wet op de lijkbezorging (Thematisch Handboek Lijkbezorging) van uitgeverij Vermande te Lelystad (tegenwoordig SDU in Den Haag; www.sdu.nl).
Ik heb nimmer gehoord dat deze normen in de praktijk problemen gaven qua oppervlakte van een begraafplaats. De inspectie gaat er van uit dat er maximaal een bepaalde hoeveelheid as per een bepaalde oppervlakte mag worden verstrooid. Dat is echter een advies, geen wet.
Dit zou echter wel tot gevolg kunnen hebben dat de gemeente bijvoorbeeld voorschrijft dat er bijvoorbeeld niet meer dan 50 of 80 verstrooiingen per jaar mogen plaatsvinden.
Veel gemeenten geven het verlof echter ongeclausuleerd. De normen zijn zodanig zijn dat dit ook geen probleem is.

Vergelijk andere vragen in de subrubriek 'strooiveld'.

Met vriendelijke groet,

mr. W.G.H.M. van der Putten

1998

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.