Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wettelijke grafrust asbus

19 april 2011

Vraag nummer: 24641 (oude nummer: 16642)

Geachte heer Van der Putten,

Binnen onze werkorganisatie heersen verschillende opvattingen over de wettelijke grafrusttermijn van een asbus na bijzetting in een huurgraf. Kunt u mij hierover verder informeren?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Voor asbussen bestaat geen grafrust. Maar asbussen mogen ook niet zonder meer geruimd worden, dus ik kan me voorstellen dat het wat warrig is.

Onder grafrust en 'de wettelijke termijn van grafrust' verstaat men dat een overledene in principe 10 jaar in een graf moet rusten en niet opgegraven mag worden (uitzonderingen met vergunning van de burgemeester daargelaten).

Een asbus hoeft niet een bepaalde minimumtermijn in een (urnen)graf te liggen of in een nis te staan. Je kunt een asbus vandaag begraven en volgende maand of volgend jaar weer opgraven en een andere bestemming geven. Je hoeft geen tien jaar te wachten met het opgraven of verplaatsen van een asbus. Men kan een asbus altijd een andere bestemming geven. Er komt ook geen vergunning aan te pas. Als de rechthebbende op de ruimte waar de asbus zich bevindt zegt dat hij een andere bestemming aan de as wil geven, kan dat meteen.
Daarom is er dus geen grafrust. Een lijk kan men niet altijd direct opgraven; een asbus wel.

Iets anders is dat een houder van een begraafplaats of crematorium de inhoud van een asbus niet binnen 10 jaar mag verstrooien. Stel dat een asbus wordt geplaatst in een graf waar nog 4 jaar grafrechten op rusten, dan mag het graf na die 4 jaar geruimd worden. Men mag de asbus er dan ook uit halen. Maar de inhoud van die asbus mag men pas 6 jaar later, dus 10 jaar na de crematie, verstrooien bij wijze van ruiming van de asbus. Men moet de asbus dan nog een tijdje (elders) bewaren.

Ik adviseer houders van begraafplaatsen en columbaria om in hun verordeningen en reglementen e.e.a. zo te regelen, dat men als men een asbus laat plaatsen in een graf of nis met een kortere looptijd dan 10 jaar, men direct opdracht geeft om de bestemming van de as na afloop van die termijn te wijzigen in verstrooien, als men niet alsnog een andere bestemming van de asbus kenbaar maakt. Dan kan de as eerder dan 10 jaar verstrooid worden.

Een andere optie is natuurlijk om rechthebbenden in de beheersverordening of het beheersreglement te verplichten de grafrechten tot minimaal 10 jaar na dato te verlengen, als men een asbus in een graf of urnengraf of nis plaatst.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Zoals: Waarom na de crematie een maand wachten op de as?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.