Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Waarom 1 maand bewaartijd?

23 november 2003

Vraag nummer: 2669 (oude nummer: 3438)

Ik antwoord even in verband met vraag 2662 http://www.uitvaart.nl/2662 , het ging hier om een transport naar België.
Ik heb 6 jaar in Gent gewoond en weet uit ervaring dat in Belgie op dezelfde dag van crematie ook de asbus kan worden meegegeven , cq kan worden uitgestrooid.
Waarom is het dan in nl 1 maand en in B 1 dag. Is dit in verband met Europees recht wat boven nationaal recht staat!
Mvg : Albert Bolink

Antwoord:

Geachte heer Bolink,

Waaróm er wettelijk 1 maand bewaartijd is, doet er weinig toe voor de beheerder van het crematorium die de vraag (nr. oud 3422, nr. nieuw 2662) stelde: hij moet er zich aan houden. En oppassen zijn vingers niet te (ver)branden als ánderen een fout maken.

De termijn staat al vanaf 1956, toen crematie (pas) wettelijk werd geregeld. Dat was bij wet in 1955, die 1 april 1956 in werking trad; toen werd ook de (informele) naam Begrafeniswet veranderd in Wet op de lijkbezorging.
Men zag de termijn als een stukje veiligheid voor Justitie, om as nog na de crematie in beslag te kunnen nemen en mogelijke sporen van een misdaad niet onmiddellijk verloren te laten gaan. Want dat was destijds een argument van de overheid om niet dol te zijn op crematie: men was bang voor het makkelijk en snel kunnen laten verdwijnen van een corpus delicti.

Persoonlijk vind ik een 'bezinningstermijn' van een maand overigens niet slecht. U weet hoeveel vragen er in deze rubriek zijn over de bestemming van de as en hoe vaak nabestaanden van mening verschillen. Als de 'toevallige' opdrachtgever van een crematie onmiddellijk na de crematie de as zou mogen laten verstrooien, zonder dat andere familieleden feitelijk kunnen ingrijpen of overleggen, nog vóór het testament van de overledene is geopend, etc. voorzie ik nog heel wat familiedrama.
Aan de andere kant, als men weet dat as ook direct verstrooid of meegegeven kan worden, kan dat de familiediscussie doen verplaatsen naar vóór de crematie.

Ach, het is een keuze. En zoals bij veel keuzes, kan het ook anders. Het heeft in ieder geval niets van doen met Europese regelgeving of richtlijnen, want die bestaan niet op het gebied van lijkbezorging.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Zoals: Waarom na de crematie een maand wachten op de as?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder