Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Vrijgave asbus

25 juli 2011

Vraag nummer: 25358 (oude nummer: 16923)

Ongeveer 18 jaar geleden overlijd moeder uit een gezin met 4 kinderen nu afgelopen mei overlijd de vader en de jongste dochter heeft de asbus van moeder uit de urnenmuur nu ook mee naar huis genomen. Welke rechten hebben de andere kinderen. (hebben slecht of geen contact met jongste zus) MVG Anja van de Meer

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Juridisch zit het zo.
Vader was waarschijnlijk rechthebbende op de urnennis met de asbus van moeder. Na zijn overlijden kon ieder kind bij de begraafplaats of het crematorium waar de urnenmuur staat, de rechten op de nis vragen. Degene die vervolgens de rechten heeft, kan inderdaad versluiten om de asbus uit de nis te halen, de as te verstrooien of de asbus thuis te bewaren.

Daar is weinig tegen te doen. Ieder ander kind had eerder de rechten veilig kunnen stellen, maar heeft dat niet gedaan.

Men kan er nu alleen nog iets aan doen als er een testament of codicil van moeder (of van de laatste rechthebbende: vader) is, waar uitdrukkelijk in staat dat de asbus van moeder in een openbaar toegankelijke nis moet staan.
Als dat er niet is, is er juridisch niets op tegen dat een van de kinderen de asbus thuis bewaart.
Of het netjes en correct is tegenover andere kinderen, is een andere vraag. Maar tegen niet-netjes is juridisch niets te ondernemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Zoals: Waarom na de crematie een maand wachten op de as?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder