Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verstrooiing as registreren? (crematieverklaring nodig?)

4 december 2015

Vraag nummer: 44452

Onlangs heb ik de as van mijn ouders in het graf van mijn grootouders verstrooid. Ik heb hiervoor een afspraak gemaakt met de betreffende gemeente waarbij ik de gegevens van mijn ouders heb doorgegeven. Tot mijn verbazing hoefde ik geen crematieverklaring af te geven of mezelf te legitimeren als rechthebbende, maar ik hoefde ook niets te betalen. We mochten het gewoon zelf doen. Op zich niets mis mee maar ik verbaas me over het feit dat het eigenlijk niet gecontroleerd wordt. Bij ons wordt de crematieverklaring vergeleken met de naam en nummer op de asbus. Ook wordt het geregistreerd en bewaard in het dossier van het graf of het strooiveld. Ik meen dat je als houder van een begraafplaats verantwoordelijk bent wat zich op je begraafplaats bevindt en dit ook registreert. Vragen wij zelf te veel?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een crematieverklaring is geen verplichting en wordt ook niet automatisch door een crematorium afgegeven. Bij mijn weten geven crematoria die alleen op verzoek af.
Het is ook geen verplichting voor de houders van begraafplaatsen, andere crematoria of urnenbewaarplaatsen om voor de bijzetting van een asbus een crematieverklaring te vragen.

Je kunt af afvragen of het niet wenselijk zou zijn om wel een dergelijke verklaring te vragen, om zeker te weten wiens as wordt aangeboden en bijgezet, of eventueel verstrooid. Maar de kans dat mensen met de as van bijvoorbeeld hun moeder aankomen, terwijl het de as van hun vader is of van een ander persoon, is niet zo groot. Voor wie om welke reden dan ook kwaad zou willen en as bewust zou willen verwisselen, is dat ook mogelijk met een crematieverklaring.
Sinds mensen een asbus thuis mogen bewaren, sinds 1991, is er geen objectieve controle meer mogelijk. Maar absolute zekerheid bestaat niet. Ook in het oude systeem zou - puur in theorie natuurlijk - een medewerker van het crematorium kunnen worden omgekocht om een verkeerde asbus uit te reiken.

Voor de bijzetting van de asbus in het graf lijkt het mij wel nodig dat gecontroleerd wordt of de rechthebbende van het graf met de bijzetting instemt. Dat kan met een schriftelijke verklaring, maar als iemand zich in persoon meldt en mondeling vertelt de bijzetting te wensen, lijkt mij een legitimatie wenselijk.

Dat voor het verstrooien niets hoeft te worden betaald, is zeldzaam.

Inderdaad is het zo dat de houder van de begraafplaats verantwoordelijk is voor wat zich op zijn begraafplaats bevindt. Hij moet dat ook registreren. Ik zou toestemming van de rechthebbende voor een bijzetting of verstrooiing vragen en ook in het dossier opnemen. Maar een crematieverklaring kan mijns inziens niet geƫist worden omdat er geen verplichting van crematoria is om die af te geven. Bovendien kan as tegenwoordig worden gesplitst en kan iemand as eerst thuis in een potje bewaren en later bedenken de as alsnog te willen bijzetten of op of in een graf te verstrooien. Dan is er geen originele asbus meer en als die er wel nog is, is er geen hard bewijs dat die as in die asbus thuishoorde. Ik zou daarom in een begraafplaatsadministratie ook altijd opnemen van wie de as afkomstig is, zodat duidelijk is wie verantwoordelijk is in het geval later vreemde dingen zouden blijken. Het registreren van de 'leverancier' van de as kan wellicht ook een drempel zijn voor mensen om rare geintjes uit te halen met de as.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder