Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Vermenging van as bij crematie

29 oktober 2008

Vraag nummer: 5807 (oude nummer: 11564)

L.s.,

Heel graag zou ik antwoord op de volgende vraag. Ik wil me t.z.t. laten cremeren. Nu beweerde iemand onlangs dat je nooit 100% de as van de overledene meekrijgt maar dat daar altijd nog wel iets van een vorige gecremeerde bij zit. Dat kan toch niet waar zijn. Hoe wordt gegarandeerd dat je echt alleen as van je eigen dierbare meekrijgt.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ovens worden na een crematie zorgvuldig leeg gemaakt en de as van de overledene wordt, samen met het vuurvaste identiteitssteentje dat voor de crematie op de kist wordt gelegd, in een asbus geborgen. Ik ben er wel eens bij geweest en ik heb gezien dat men dat zorgvuldig met een speciaal soort schraper deed. Ik weet dat ovenisten er ook eer in stellen om dat goed en zorgvuldig te doen.

Maar ja, een oven wordt niet van binnen geboend en gedweild voordat er een volgende kist in komt. Dus een minieme hoeveelheid stof-as van een vorige crematie kan inderdaad nog wel eens tussen de as van een andere persoon terecht komen. Maar dan hebben we het echt over minimale hoeveelheden, wat stofrestjes van de bodem van de oven. En bedenk dat in de as ook de as van de verbrande kist en kleding zit. U hebt dus nooit 100% alleen as van de overledene.

Er zijn diverse procedures, zoas het vuurvaste identiteitssteentje, die waarborgen dat as niet per ongeluk vermengd kan worden. Ook is het wettelijk voorschrift dat iedere overledene apart gecremeerd moet worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder