Steentje van crematie fraudegevoelig?
22 mei 2014
Vraag nummer: 38535
Goedendag mr. van der Putten,
Ik heb een vraag over een crematie steentje.
De as van mijn tante is onlangs uitgestrooid en mijn neef kreeg te horen dat het steentje beter vernietigd kon worden (een andere tante wilde t nl. graag hebben) omdat via t steentje/nummer achterhaald zou kunnen worden wie de aanvrager was v.d. crematie en zo evt. zijn gegevens te achterhalen zouden zijn (in dit geval mijn neef dus).
Is dit zo ?
En hoelang blijft dit dan "geldig" ?
Zolang de aanvrager leeft zeg maar als dit zo is ?
Mijn vraag heeft ook betrekking op t overlijden van mijn schoonmoeder die onlangs gecremeerd is en wij willen haar urn op een begraafplaats bijzetten en tegelijk ook t steentje van mijn schoonvader die een aantal jaren geleden overleden is erbij begraven....
Geeft dit dan ook risico"s ?
Verder vraag ik dit ook vanwege mn werk in de thuiszorg en ik vaak tegenkom dat mensen van hun overleden dierbare(n) ook zo'n steentje bewaren......
Uiteraard worden we hier onzeker door en hebben we de vraag wat te doen (dit in geval met mn schoonmoeder/vader)
Ik hoop dat u ons kan helpen hiermee waarvoor alvast mijn dank,
mvrgr.
XX
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik zie geen enkel probleem.
Ik zou niet weten waarom het vuurvaste steentje uit de crematie-as fraudegevoelig zou zijn. 'Fraude'gevoelig lijkt me ook een verkeerde term, want welke fraude zou het kunnen bevorderen? Oplichting? Diefstal? Van wat? Als ik uw vraag lees, zie ik een bepaalde angst voor de onbekende gevolgen van privacy-gevoeligheid.
Ik zie die angst niet.
De crematiesteentjes van crematoria zijn uniek. Ieder crematorium heeft zijn eigen kenmerk en nummers. Inderdaad is aan de hand van een steentje te achterhalen bij wiens crematie dat steentje gebruikt is. En het crematorium kan dan ook in haar administratie zien wie de opdrachtgever van de crematie was. Maar dat soort informatie verstrekt een crematorium nooit aan derden. Dat is een privé aangelegenheid.
Maar stel dat dat op de een of andere manier toch bekend zou zijn, wat dan? Dan kan ik geen enkel probleem bedenken.
Ik verwacht dat crematoria de gegevens van de crematie en welk steentje gebruikt is, in principe altijd zullen bewaren. Het steentje is bedoeld om later de as zonodig nog eens te kunnen identificeren. Als men bijvoorbeeld de as van overleden familieleden thuis bewaart en in sierurnen bewaart, is het verstandig om het originele crematiesteentje in de as te bewaren. Als later vergeten is of de as van moeder nu in de rode of in de blauwe urn zat, kan men (eventueel met behulp van het crematorium) aan het steentje zien wiens as het is. Dat geldt ook voor nabestaanden die opeens enkele urnen met as erven, maar niet weten wiens as het is.
Soms staan er ook wel berichtjes in de krant dat de politie in de struiken een asbus heeft gevonden. Dieven dachten eerst dat het iets waardevols was en gooiden hem toen weg. Aan de hand van het steentje kan de as geidentificeerd worden.
Ik kan mij dus wel gevallen voorstellen dat het ook na ruim 100 jaar nuttig blijkt om de gegevens van de crematie en het steentje te bewaren.
Dat bij het begraven van een asbus in een graf op een begraafplaats het steentje in de as blijft, lijkt mij verstandig. Niet logisch is het om het steentje van een ander zoals de echtgenoot erbij te begraven. Zo kan men in de toekomst verwarring veroorzaken, als men bij de ruiming van de asbus nog even de gegevens controleert.
Het lijkt mij geen enkel probleem om het steentje uit de as na verstrooiing van de as aan een dierbare te geven.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.