Reactie op: 2 steentjes met nummer in urn
18 oktober 2019
Vraag nummer: 58938
Geachte heer van der Putten,
In aanvulling op uw antwoord op vraag 58925 wil ik u graag onder de aandacht brengen dat in de WlB in 1991 geregeld werd dat er op de kist een nummer aangebracht moest worden. Dat nummer moet corresponderen met het document Art. 8
Tot aan de wetswijziging in, ik meen 1998, moest datzelfde nummer ook in een vuurvaststeentje staan dat zich in de kist bevond. Dat een crematorium haar eigen nummersteentje gebruikt stond hier los van.
Ik weet uit eigen praktijk dat het crematorium bij het verwerken van de as na de crematie het steentje van de uitvaartondernemer, naast hun eigen nummersteentje, ook in de as liet. Het gevolg was dat zich in de asbus 2 steentjes bevonden. De de loop van de tijd komen asbussen uit die jaren steeds vaker uit urnenlocaties vrij en ik heb bovenstaand al regelmatig aan collega’s die korter in de branche werken dan ikzelf, uitgelegd ook het kan dat er 2 steentjes met een verschillend nummer uit een asbus tevoorschijn komen.
We hebben er eens een oud crematiedossier bijgezocht en het nummer van het eerste steentje was gelijk aan het nummer op het Document, terwijl het tweede steentje het crematienummer en op de achterkant Dordrecht (crematorium Essenhof) vermeldde.
Met vriendelijke groet, Igle Weidenaar
Antwoord:
Geachte heer,
Hartelijk dank voor uw reactie op mijn antwoord op vraag 58925.
Inderdaad is het in de jaren 1991 - 1998 zo geweest dat uitvaartverzorgers altijd een vuurvast steentje in de kist moesten leggen, zowel bij begraven als bij cremeren. Bij crematies leidde dat tot 2 steentjes in de as. Deze regeling is in 1998 weer afgeschaft.
Het afschaffen van de regeling was in mijn ogen terecht. Door een vreemde gedachtenkronkel bij een interdepartementale werkgroep voor deregulering was de verplichting van het vuurvaste steentje in het Besluit op de lijkbezorging terecht gekomen. Maar een vuurvast steentje heeft bij begraven geen zin en er was geen verplichting om het vuurvast steentje van de uitvaartverzorger te registreren en te uniformeren; het was een janboel. In Dordrecht was het blijkbaar zo dat uitvaartondernemers het nummer van het steentje ook op het document en de kist plaatsten. Dat was slim. Maar dat was zeker niet overal zo. Ik herinner me heel veel vragen over het nummer in de jaren na 1991. Er was ook geen verplichting om het document ex artikel 8 te documenteren. Dat was alleen bedoeld om de kist bij aankomst bij het crematorium te kunnen identificeren.
De crematoria bleven gelukkig hun eigen systeem gebruiken. Het steentje van de uitvaartverzorger was kortom zinloos.
Ik denk dat uw uitleg de oplossing is van 'het raadsel van de 2 steentjes' van vraag 58925. Nogmaals dank!
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.