Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Radioactieve stoffen en crematie

14 maart 2008

Vraag nummer: 5278 (oude nummer: 10454)

ik had vandaag een discussie met de beheerder van een crematorium over pacemakers en radioactieve stoffen in een lijk.
Volgens hem is er een milieu wetgeving die zegt dat pacemakers en icd en radioactieve stoffen niet mogen worden verbrand cq begraven.

Ik heb uiteraard uw vraagrubriek op uitvaart gelezen hierover, en dat voor pacemakers op zich geen wettelijke verplichting is om ze eruit te halen op grond van de WLB of een hierop gebaseerd besluiten.
Dus zou het uit milieuwetgeving moeten blijken.
Zelf heb ik al nagezocht
Er is een aanbeveling van VROM op basis van de kernenergiewet, (Besluit stralingsbescherming) die met name voor jodium 125 therapie het implantaat voor crematie moet zijn verwijderd

Hoe zit het precies?

Antwoord:

Geachte heer,

Hahaha, ik krijg concurrentie. Maar u pakt het goed aan, namelijk door te kijken naar de Wet op de lijkbezorging én naar de uitvoeringsregelingen (Besluit op de lijkbezorging en diverse losse besluitjes) en vervolgens naar de milieuwetgeving. Het Besluit stralingsbescherming is o.a. van toepassing op medische stralingstoepassingen. Welke regelgeving eventueel nog meer van toepassing is weet ik niet, dat is niet het terrein van de lijkbezorging.

Ik heb het van artsen altijd zo begrepen dat als patiënten worden behandeld met radioactieve stoffen, dat dit ongevaarlijk is voor de omgeving. Anders zou zo'n patiënt ook niet op straat mogen lopen etc. Ook is het zo dat zulke straling vrij snel afneemt. Meestal wordt met zulke patiënten, als zij terminaal zijn, de behandeling gestopt en is de radioactiviteit dus al verdwenen bij overlijden.

Als ik het goed begrijp slaat uw vraag op de situatie dat bij patiënten een bron van radioactiviteit is ingebracht en (nog) niet 'uitgebracht' is op het moment van overlijden. Ik weet niet zo goed in wat voor situaties ik mij dit moet voorstellen, ben geen medicus. Ik ken geen enkel wettelijk gebod om zulke bronnen bij overlijden te verwijderen. U schrijft zelf dat er een aanbeveling is van VROM om in het geval van een jodium 125 therapie het implantaat voor crematie te verwijderen. Ik weet niet waar dat staat, maar het zal wel zo zijn, ik geloof u meteen.
Maar ik weet niet waar het staat en ik ken ook geen verbod.

Als de betreffende crematoriumbeheerder kan aanwijzen welke (milieu)wet en vooral welk artikel zegt dat pacemakers en radioactieve stoffen niet mogen worden verbrand c.q. begraven, hoor ik het graag. Mij is het niet bekend.

(NB Deze rubriek heeft trouwens een aantal zeer oplettende en attente lezers; misschien kan en wil iemand anders er iets over zeggen).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder