Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Opgraven om te laten cremeren; weigeren toestemming begraafplaats

30 november 2002

Vraag nummer: 1826 (oude nummer: 2195)

Sat, 30 Nov 2002 17:45

Geachte heer, mevrouw

Onze vader is begraven in 1979. We hebben toen voor 20 jaar grafrechten betaald. In 1999 heeft onze moeder dit voor 10 jaar verlengd. In juli 2002 is onze moeder gestorven. Haar uitdrukkelijke wens was om "boven de grond" te blijven. We hebben haar dus laten cremeren. In het gezin is nu geen vrede dat vader en moeder apart van elkaar rusten. Ook is tot uiting gekomen dat vader aan een van de kinderen gevraagd heeft om te mogen worden gecremeerd in 1979. Moeder heeft dit verboden en hij is toen dus begraven. Nu heerst er grote onrust in ons gezin en wij willen onze vader (de restanten) op laten graven en ook laten cremeren, zodat dan de 2 asbussen in een urnenzuil boven de grond kunnen worden bewaard. De bestuur van onze begraafplaats geeft ons geen toestemming om onze vader op te graven. Kunnen wij hier iets aan doen?
Hopende op een spoedig antwoord,
met vriendelijke groet,

familie Tijs

Antwoord:

Geachte familie Tijs,

Toevallig heb ik gisteren nog een nagenoeg dezelfde vraag gehad, maar gemakshalve voor u beantwoord ik de vraag toch even volledig.

Het bestuur van de begraafplaats heeft er niets over te zeggen. Als u de stoffelijke resten van uw vader wilt laten opgraven en cremeren, kan dat. Er is wel verlof van de burgemeester van de gemeente waar het graf ligt, voor nodig, alsmede van de officier van justitie. Het verlenen van dat verlof is een formaliteit als het gaat om het opgraven van iemand die langer dan 10 jaar geleden begraven is. Zie de andere vragen over opgraving in deze adviesrubriek.

En zoals ik al zei: het bestuur van de begraafplaats heeft er niets over te zeggen. Die hoeft geen verlof te geven. Als iemand het verlof van de burgemeester voor een opgraving heeft, moet men het gewoon toelaten. Wel mag men natuurlijk kosten rekenen, als men het door hun mensen laat uitvoeren en als er in hun tarieflijst bepaalde kosten of leges voor staan. Maar als ze geen vaste tarieven hebben en de opgraving door een extern bedrijf wordt uitgevoerd zodat ze geen kosten hebben, kunnen ze ook geen kosten rekenen.
Er is jurisprudentie van een begraafplaatsbestuur dat zich om religieuze redenen tegen een opgraving van iemand op haar begraafplaats verzette. Het bestuur kreeg van de rechter ongelijk.

Het kan dus met verlof van de burgemeester, dat in een geval als dit probleemloos verleend behoort te worden.

mr W.G.H.M. van der Putten

1 december 2002

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.