Online inzien gecremeerden
29 november 2024
Vraag nummer: 69328
Wettelijk is een overlijden na 50 jaar openbaar, bij online begraafpaatsen.nl kun je niet de laatste 5 jaar zien wie er is begraven.
Hoe zit dit bij een crematie, is er misschien een online site waar ik kan zien wie er 10, 30 jaar, of langer geleden is gecremeerd?
Antwoord:
Geachte heer,
U stelt een aantal zaken, die onjuist zijn.
U schrijft "Wettelijk is een overlijden na 50 jaar openbaar". Ik weet niet waar u dat op baseert, of wat u denkt dat het betekent of omvat.
Een overlijden is per direct openbaar; er is niets of niemand die het geheim of vertrouwelijk houdt. Erfgenamen en andere belanghebbenden kunnen direct na het aangeven van een overlijden bij de gemeente, een uittreksel uit het register van overlijden vragen. Iedereen die een overlijden bekend wil maken, kan direct een rouwadvertentie in een krant of op internet plaatsen, rouwbrieven versturen, etc.
Als men bij de site online-begraafplaatsen.nl niet laat zien wie er korter dan 5 jaar geleden is begraven, dan is dat eigen beleid van die site. Daar is geen wettelijke belemmering voor.
Er bestaat bij mijn weten geen site waar men kan zien wie er 10, 20, 30 jaar of langer geleden gecremeerd is.
Er is geen landelijke regeling dat men een boek of een site kan inzien wie wanneer waar is gecremeerd of begraven. De burgerlijke stand van de gemeente houdt wel bij wie overleden is, maar niet of die persoon is begraven of gecremeerd. En ook niet waar.
Er is wel een landelijk regeling - in de wet vastgelegd - dat men een begraafplaats en een crematorium mag vragen of daar misschien de heer X of mevrouw Y begraven of gecremeerd is en zo ja, waar en wanneer. En bij cremeren, wat er met de as gebeurd is. Begraafplaatsen en crematoria moeten dat noteren en zijn wettelijk verplicht om antwoord op vragen daarover te geven, aan iedereen die er naar vraagt.
Men kan dus niet vragen "Geef mij een lijst van iedereen die in 2024 op uw begraafplaats is begraven of in uw crematorium is gecremeerd". Nu ja, u mag het wel vragen maar men zal er geen antwoord op geven.
Men is wel verplicht antwoord te geven op de vraag of persoon Z bij hen is begraven of gecremeerd. Je hoeft bij het stellen van de vraag niet al zeker te weten dat iemand op die begraafplaats of bij dat crematorium is gecremeerd.
Als u wilt weten of een oude vriend is overleden en in een crematorium in zijn gemeente of in de regio is gecremeerd, kunt u alle crematoria in de gemeente en de regio de vraag stellen of die persoon daar gecremeerd is, zo ja, wanneer, en wat er met de as is gebeurd.
Ik zou, als ik u was, de vraag schriftelijk stellen omdat men ze waarschijnlijk niet onmiddellijk telefonisch kan beantwoorden. Men loopt ook nog het risico dat men niets wil vertellen omdat men denkt dat het in verband met privacy van de overledene of nabestaanden verbinden is. Maar dat is onjuist. Op grond van de Wet op de lijkbezorging en het Besluit op de lijkbezorging zijn crematoria en begraafplaatsen verplicht deze informatie te delen.
De gegevens zijn opgenomen in een register. Dat register kan zowel een schriftje als een bak met kaarten als een computerprogramma zijn. Niemand mag zelf in dat schriftje, door de kaarten in de kaartenbak of in het computerprogramma bladeren. Dat heeft wel te maken met privacy. Want op dat kaartje of op die pagina in het computerprogramma kunnen ook andere persoonsgevoelige zaken staan, zoals een aantekening over ruzie in de familie of over wanbetaling. Alleen de administrateur van het crematorium of de begraafplaats mag in het register kijken en heeft de plicht de gevraagde gegevens te verstrekken.
Vergelijk o.a. vraag 1716 'Begraafregister openbaar' en de vele andere vragen over de registers van begraafplaatsen en crematoria.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.