Na wettelijke as retentie op crematorium
24 juli 2024
Vraag nummer: 68747
Is de wettelijke retentie van de as voor bepaalde tijd na de crematie op het crematorium in een nis nog geldig? Indien ja zijn hier voor nabestaanden verplicht kosten aan verbonden ?Of is deze wettelijke verplichting niet meer van toepassing en kan de as direct na de crematie worden mee gegeven aan nabestaanden.?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Er is niet automatisch sprake van een retentierecht, dat een crematoriumhouder of een columbariumhouder de as pas afgeeft nadat de kosten van de crematie of het gebruik van een nis zijn betaald. Het retentierecht kan worden overeengekomen in algemene voorwaarden.
Er is nu dus geen, maar er was in het verleden ook geen wettelijk geregeld retentierecht op crematie-as.
De as kan (na een maand na het bergen van de as in een asbus) na de crematie worden meegegeven aan de opdrachtgever van de crematie. Het is de keuze van de crematoriumhouder om wel of niet eerst betaald te willen worden. Maar als hij eerst betaald wil worden, zal dat in de voorwaarden moeten staan.
Onder omstandigheden kan door een crematoriumhouder of een opdrachtgever of een derde een algemeen retentierecht worden ingeroepen. Bijvoorbeeld als een gemeente een crematie moet regelen omdat nabestaanden dat nalaten of weigeren, hoeft de asbus pas te worden afgegeven als de kinderen of andere erfgenamen de kosten van de crematie hebben vergoed.
Men kan in het algemeen niet stellen dat "de wettelijke rente" voor een bepaalde termijn geldig is en daarna niet meer. Voor het kunnen inroepen van een recht op retentie, moet er eerst sprake zijn van een vordering. In het algemeen blijft een vordering 5 jaar geldig, maar men kan de termijn verlengen. Echter, in haar algemene voorwaarden zal een crematorium hoogstwaarschijnlijk een kortere termijn van betaling dan 5 jaar opnemen. Dat is dan de richtlijn.
Nabestaanden zijn niet zonder meer verplicht om kosten voor de crematie of het bewaren van as te voldoen. Dat is pas het geval als zij opdrachtgever waren. Of, als de opdrachtgever inmiddels is overleden, zij erfgenamen van de opdrachtgever zijn. Dat geldt niet voor alle nabestaanden.
In de praktijk zal het echter waarschijnlijk zo werken, dat de nabestaande die de as wil hebben, de kosten zal betalen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.