Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Informatie over asbestemming

25 mei 2009

Vraag nummer: 6558 (oude nummer: 13075)

Na overlijden van een partner mag zijn/haar familie blijkbaar de overgebleven partner weigeren op de uitvaart. Wel is het evt mogelijk dat er apart afscheid genomen word. Wat als dit stel samen een kindje hebben. Mag de familie dan ook weigeren te zeggen wat er met de as is gebeurd. Niet zozeer voor de overgebleven partner, maar wel voor het kind. Deze heeft er toch recht op om te weten wat er met de ouder is gebeurd? En waar hij/zij deze evt kan gedenken?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is de meest normale gang van zaken dat als een van beide partners overlijdt, de andere partner de uitvaart regelt. Dat de familie van de overleden partner de uitvaart regelt en de andere partner buiten sluit, is niet gebruikelijk. Dan wonen ze niet (meer) samen of zijn er andere dingen aan de hand.

Als de familie van de overledene hem laat cremeren en als opdrachtgever fungeert, mag zij ook de bestemming van de as bepalen. Echter, wat er na de crematie met de as gebeurt, is een openbaar gegeven in een openbaar register van het crematorium. Dat betekent dat iedereen bij het crematorium mag vragen wat er met de as van een bepaalde persoon is gebeurd. Bijvoorbeeld of die is verstrooid, ergens bijgezet of aan iemand is meegegeven.

Een kind heeft geen zelfstandig recht om te weten wat er met de stoffelijke resten van een ouder is gebeurd. Net zo min als een vader of moeder of broer of zus. Alleen de openbare gegevens zijn openbaar.

Het is jammer dat mensen zelf niet beter regelen in een codicil of testament wat er gebeurt, als zij komen te overlijden. Dan kan familie met de uitvaart aan de haal gaan, en kunnen kinderen het nakijken hebben. Dat zou voorkomen kunnen worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.