Identiteitsverplichting bij ophalen asbus
10 maart 2003
Vraag nummer: 2069 (oude nummer: 2462)
Mon, 10 Mar 2003 19:42
Als ik als uitvaartverzorger in opdracht van de familie, waarbij zij op het getekende aanvraagformulier van het crematorium hebben aangegeven dat de asbus van een overleden familielid wordt opgehaald door de uitvaartverzorger, bij het ophalen van de asbus wordt geconfronteerd met een identiteitsverplichting, deze vraag weigeren.
Ter verduidelijking zowel mijn identiteit wordt bepaald en tevens wordt het nummer van mijn identiteitsbewijs opgeschreven. Dit gebeurde tevens in het bijzijn van twee personen, werkzaam bij het crematorium, die wisten wie ik was en welk uitvaartbedrijf ik vertegenwoordig.
Ik wilde wel tekenen voor ontvangst, maar het vragen van een identiteitsbewijs leek mij iets te ver te gaan.
Mogelijk kan u hierop een antwoord geven.
Bij voorbaat dank.
Antwoord:
Geachte heer,
Het is in Nederland (nog) niet verplicht om een identiteitsbewijs bij je te dragen, maar een particuliere instantie heeft wel het recht om als voorwaarde bij zoiets als het afgeven van een asbus te stellen dat men zich identificeert. Het is niet verboden om een dergelijk bewijs te vragen.
Ik kan me eerlijk gezegd best voorstellen dat een crematorium een dergelijk bewijs verlangt. Het zal niet de eerste keer zijn dat 'de zoon van meneer De Vries' de asbus komt ophalen, maar dat achteraf blijkt dat dit de broer van de opdrachtgever is, die de as van zijn vader een andere bestemming had willen geven dan zijn broer.
Daarnaast moet het crematorium op grond van artikel 10 Blb in een register de naam en het adres noteren van de persoon aan wie de asbus is meegegeven. Ik vind het dan niet vreemd dat men aan die persoon vraagt om zich te legitimeren.
En nu kunt u wel zeggen dat men u kent. Dat zal best zo zijn. Maar als men bepaalde regels hanteert kan men het niet maken om het bij de ene persoon niet en de ander wel te doen. Dan moet iedereen gelijk behandeld worden.
U merkt, ik kijk er wat anders tegenaan dan u. En ik vind het eerlijk gezegd een verstandige maatregel. Je kunt het beter 999 van de 1000 keer 'voor niets' vragen, maar de ene keer dat aan de 'verkeerde persoon' een asbus wordt meegegeven, zal iedereen nog lang heugen. Dat kun je beter voorkomen en dit is een (goede) manier.
Iets anders is dat men geen fotokopie van het identiteitsbewijs hoeft te bewaren. Zelfs niet mag bewaren. Men moet de identiteit controleren, een aantekening maken dat men het rijbewijs of het paspoort of de identiteitskaart gezien heeft. Maar geen kopie bewaren.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen zie:
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.