Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Goud in as bij crematie opeisen

29 juni 2023

Vraag nummer: 66912

Ik heb 16 gouden kronen en inlays. Kunnen mijn erfgenamen na mijn crematie recht doen gelden op het goud dat in de as na crematie overblijft?

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, dat kan niet. Wie iemand laat cremeren doet afstand van alle eventuele waardevolle stoffen en materialen die in het lichaam zitten.

Omdat ik meen in uw naam een jurist te herkennen, verwijs ik naar artikel 5.7. van de Algemene voorwaarden (van 2019) van de Landelijke Vereniging voor Crematoria, waar alle crematoria bij zijn aangesloten. Daar staat: "Crematorium heeft het recht (...) edelmetalen en chirurgisch staal te verwijderen en niet aan Opdrachtgever af te geven. Nadat de overledene aan Crematorium is overgedragen, vervalt het recht van Opdrachtgever om restanten edelmetalen, chirurgisch staal, etc. op te eisen. De bij de LVC aangesloten crematoria zorgen voor gecontroleerde inzameling hiervan en schenken deze aan het Dr. C.J. Vaillantfonds. Crematorium is voor al het voorgaande geen vergoeding aan Opdrachtgever of Derden verschuldigd."

Alle circa 120 Nederlandse crematoria werken samen om uit alle as waardevolle metalen zoals goud, zilver en chirurgisch metaal te verzamelen en te verkopen. De opbrengst wordt aan goede doelen geschonken.
Voor een toelichting verwijs ik naar https://vaillantfonds.nl

Als diens familie of de overledene zelf niet willen dat edelmetalen door crematie verloren gaat, kunnen ze dat goud voorafgaand aan de crematie door een (tand)arts laten verwijderen. Hetzelfde geldt voor het chirurgisch metaal van een kunstheup e.d.

Ik kan daarbij meteen opmerken dat de kosten en moeite niet lonend zullen zijn. De waarde van het gesmolten verontreinigde materiaal van een gouden tand is hooguit een paar euro. Bij 15 kronen e.d. gaat het misschien om 50 euro. Het inschakelen van een arts kost een veelvoud, nog los van de vraag of men iemand kan vinden die tanden en kiezen van een overledene wil trekken.

In theorie kan de opdrachtgever van een crematie voorafgaand aan de crematie met het crematorium de afspraak maken dat edelmetalen uit de as apart worden gehouden en aan de opdrachtgever worden gegeven. Maar ik kan al meteen zeggen dat geen enkel crematorium daar op in zal willen gaan.
Het vergt aandacht, administratie en er is een kans op vergissingen. Als bekend wordt dat een crematorium ooit een dergelijke afspraak gemaakt heeft, kan dat heel lang negatieve publiciteit opleveren, omdat het doet denken aan nazi-praktijken. Dat wil geen enkel crematorium riskeren.

Wie beslist een dergelijke afspraak wil maken, zal voor de crematie naar een buitenland moeten uitwijken, schat ik in.

Nog een juridisch detail: erfgenamen kunnen mijns inziens geen goud opeisen, omdat lichaamseigen goud geen onderdeel van de nalatenschap vormt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder