Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Geen ondertekening opdrachtformulier

13 mei 2011

Vraag nummer: 24678 (oude nummer: 16716)

Geachte heer van der Putten,

Van een crematie van de heer X (die inmiddels heeft plaatsgevonden) is het opdrachtformulier door de uitvaartondermer ondertekend maar niet door de opdrachtgever van de familie. Op het opdrachtformulier is bij de gegevens van de opdrachtgever, het adres en de achternaam van de echtgenote ingevuld, maar de voorletter en het telefoonnummer van de dochter. Mijn vraag is nu...wie is (wordt) de rechtmatige eigenaar van de as? Is dat nu de echtgenote of de dochter? Of is er nu eigenlijk geen opdrachtgever? Beiden hebben dus het opdrachtformulier niet ondertekend. Andere vraag is, wie verantwoordelijk is (wordt) voor consequenties, daar de echtgenote en de dochter inmiddels in een conflictsituatie zijn beland en de dochter een advocaat heeft ingeschakeld om de as te verkrijgen. Graag uw advies, waarvoor alvast hartelijk dank.

M.vr.gr.
A.J.M. Paar

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt de uitvaartondernemer wijzen op deze inconsistentie op het opdrachtformulier en vragen wie eigenlijk bedoeld is.

Ik vermoed dat het de echtgenote is, als diens adres en achternaam zijn ingevuld. Een voorletter zegt vaak niet zo veel omdat een roepnaam kan afwijken van doopnamen. Anna kan bijvoorbeeld de roepnaam Hanneke hebben en dan kan er zowel een A als een H gebruikt worden.
Het is bij oudere mensen ook niet ongebruikelijk dat een kind als contactpersoon optreedt en daarom diens telefoonnummer wordt ingevuld als er telefonisch contact zou moeten zijn.
Misschien is het telefoonnummer gewoon een vergissing van de uitvaartondernemer. Dat enkele nummers zijn genoteerd en hier het verkeerde is ingevuld. Aan een telefoonnummer zie je niet zo snel of het correct is of niet; met een adres worden minder snel vergissingen gemaakt. Waarschijnlijk is de uitvaartverzorger op dit adres op gesprek geweest.

Maar dit zijn speculaties.
Ik zou het dus gewoon maar de uitvaartondernemer vragen.
Als e.e.a. al langere tijd geleden is en de ondernemer zich geen details meer kan herinneren, kan een indicatie zijn wie de opdracht aan de ondernemer heeft verleend. Het is dan logisch dat die ook de deelopdracht voor de crematie heeft gegeven.

Ik zou de ondernemer om een schriftelijke reactie vragen, per brief of e-mail. Zodat dat stuk later zonodig aan derden zoals een advocaat kan worden getoond.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.