Cremeren resten na ter beschikking stelling aan de wetenschap
13 februari 2017
Vraag nummer: 49641
Geachte heer van der Putten,
Ik kreeg vandaag de vraag om lichaamsdelen te cremeren die zijn overgebleven nadat lichamen ter beschikking waren gesteld aan de wetenschap.
Het betreft 9 lichaamsdelen van verschillende overledenen. Hoofd, schouders, benen etc.
Mogen deze lichaamsdelen samen gecremeerd worden? of moet dit apart, per overledene, gebeuren? Zijn er nog speciale documenten nodig om deze crematie(s) te kunnen uitvoeren?
Graag uw reactie.
Antwoord:
Geachte heer,
Een goede vraag. Als u in België zou zitten, zou ik waarschijnlijk een ander antwoord moeten geven.
In Nederland is het zo, dat het 'ter beschikking stellen aan de wetenschap', wat vroeger simpelweg 'ontleding' werd genoemd, een eindbestemming is. Ontleden staat dus gelijk aan begraven of cremeren. Nadat is begraven, gecremeerd of ontleed hoeft niet nog een vergunning gegeven te worden wanneer het graf wordt geruimd, de as wordt verstrooid of resten na een ontleding worden afgevoerd.
Bij ontleding wordt het lichaam 'verbruikt'. De lichaamsresten die na ontleding overblijven, meestal kleine stukken weefsel en botmateriaal, wordt beschouwd als 'specifiek medisch afval'. Dat wordt gewoonlijk gecremeerd in neutrale ovens. Samen met bijvoorbeeld geamputeerde ledematen of verwijderde tumoren e.d. Daar is geen speciale vergunning voor.
Het is niet nodig om lichaamsdelen die na ontleding ongebruikt blijven of resteren, is een 'echt' crematorium te verbranden. Maar het mag wel. Omdat ontleding al een eindbestemming was, is geen verlof tot cremeren nodig. Het is ook maar de vraag of men geregistreerd heeft om wiens (overblijfselen) van een hoofd, schouders of benen etc. het gaat. Dan kan er ook helemaal geen verlof tot cremeren worden afgegeven, want het is niet bekend om wie(ns stoffelijke resten) het gaat. Er is in elk geval geen wettelijke regel om van voor ontleding gebruikte lichaamsdelen te registreren om resten van welke persoon het gaat.
Het concrete antwoord op uw vragen is dus:
- ja, deze lichaamsdelen mogen gecremeerd worden;
- ja, ze mogen ook samen gecremeerd worden. Ze zijn niet meer te beschouwen als de stoffelijke overschotten van bepaalde specifieke personen;
- er zijn geen speciale documenten nodig.
En om op mijn allereerste opmerking terug te komen: in België in het anders. Ik hoorde een paar maanden geleden van een ontleding in België, waar een overledene op de snijtafel van een universiteit geopend werd en na ruim een week weer aan de nabestaanden geretourneerd werd. Nagenoeg in zijn geheel, neem ik aan, met hooguit een paar forse hechtingen.
Blijkbaar is ontleding in België geen eindbestemming, of niet altijd. Dan moet er alsnog een begraving of crematie plaats vinden.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.