Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Crematoria en kisten

2 oktober 2013

Vraag nummer: 35781

Geachte heer van der Putten,
Er zijn zoveel verschillende kisten en manden op de markt. Ik adviseer de mensen graag over de vele mogelijkheden, maar in de praktijk merk ik dat in bepaalde crematoria niet alles wordt toegelaten en geaccepteerd. Wat zijn hier de regels/ afspraken over? En hoe kan het dat goedgekeurde kisten bij het ene crematorium wel naar binnen mag, en bij de andere niet?
Vriendelijke groet,
K. Mulder

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Los van wat er wettelijk is voorgeschreven voor kisten, mogen crematoria zelf in of op basis van hun beheersverordening of algemene voorwaarden aanvullende eisen stellen. Zo zit het juridisch in elkaar.

Ik kan mij eerlijk gezegd best voorstellen dat ze niet alle kisten en manden accepteren. Als crematorium wil je niet, dat als je een kist of mand in de oven invoert, er meteen een steenvlam de oven uit schiet omdat bijvoorbeeld geen goede lak en een te (snel) brandbaar materiaal is gebruikt.

Het is mij niet bekend dat bijvoorbeeld de LVC, de vereniging van crematoria, hier regels of afspraken voor heeft.
U zou er de LVC of de crematoria waar u regelmatig komt, naar kunnen vragen.

Het is natuurlijk heel vervelend als uw opdrachtgevers bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde mand voor de crematie van hun kindje, terwijl het crematorium die mand weigert.
Ik heb echter soms wel eens de indruk dat de problemen eigenlijk meer zitten in de hoek van de personen die - meestal creatief interessante - kisten en manden maken, omdat die zich onvoeldoende verdiepen in de technische eisen die men aan kisten en andere lijkomhulsels mag stellen, dan bij de crematoria. Mij lijkt dat een crematorium mag eisen dat een kist of mand goed in de oven past, goed veilig in te voeren is en dat hij niet in brand vliegt voordat hij helemaal is ingevoerd.

Het helpt er niet aan mee, dat de overheid het Lijkomhulselbesluit heeft ingetrokken. Dat besluit gaf een technisch goede basis. Nu kan in theorie iedereen maar wat aan rommelen en gaan crematoria eigen voorwaarden stellen, die kunnen verschillen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?



TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder