Asbus vanuit Noorwegen naar Nederland laten komen
16 juli 2017
Vraag nummer: 51340
10 jaar geleden emigreerden mijn zwager met vrouw en kinderen naar Noorwegen. In juni j.l. overleed mijn zwager plotseling. In Noorwegen volgde crematie. ZIjn vrouw is nu de keuze gelaten : of de as daar verstrooien of de urn daar begraven , een urn in huis nemen zoals we hier in Nederland kennen mag daar niet.
Zijn vrouw wil nu de as in Nederland graag in het familiegraf laten bijzetten. We mogen als familie die urn niet zelf gaan ophalen is ons duidelijk gemaakt.
Hoe moeten we nu handelen om de urn naar hier te krijgen ? Graag advies waarvoor alvast hartelijk dank !
Antwoord:
Geachte heer,
Ik ken de regels in Noorwegen niet, maar misschien is de situatie vergelijkbaar met Duitsland. Daar mag men de asbus ook niet aan een particulier geven. Maar de asbus mag wel naar het buitenland worden gestuurd, als een buitenlandse instantie de asbus opvraagt. Als Nederland dan 'het buitenland' is, is men vrij om in en vanuit Nederland alles met de as te doen wat men wil, omdat dan de Nederlandse wet geldt.
Vergelijk vraag 5658 'Urn vanuit Duitsland (Urnenanforderung)'. Een instelling die waarschijnlijk in het geval in Noorwegen ook een aanvraag kan doen is de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl), die daarvoor alleen administratiekosten rekent. Als deze instelling de asbus in Nederland heeft gehaald, heeft uw schoonzus nog de keuze:
- zij kan de asbus in het familiegraf in Nederland laten bijzetten;
- zij kan de asbus naar Noorwegen laten sturen (of zelf ophalen) om de asbus zelf thuis in Noorwegen te bewaren;
- zij kan in Nederland de as verdelen, deels laten bijzetten, deels thuis bewaren e.d.
Ik noem uitdrukkelijk de mogelijkheid om de asbus thuis in Noorwegen te bewaren. Ik kan mij voorstellen dat het verboden is om as direct aan nabestaanden te geven, maar niet dat het verboden is om as thuis te bewaren. Vroeger, ruim 20 jaar geleden, was het in Nederland ook verboden om as direct aan nabestaanden te geven, maar men kon toen ook de as naar het buitenland laten sturen en weer in laten voeren, wat een volstrekt legale manier was om aan de as te komen. Het is wetstechnisch ondenkbaar want niet houdbaar en controleerbaar om het bewaren van as te verbieden. Net als bijvoorbeeld het hebben en bewaren van een schedel. Het opgraven van een schedel is strafbaar, maar niet het hebben ervan.
Enfin, er zijn dus allerhande opties.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.