Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Asbus in algemene nis bezoeken?

9 augustus 2022

Vraag nummer: 65275

Een opdrachtgever van een crematie, die vorige week plaatsvond, wil per se de asbus in de algemene nis bezoeken. Wij voelen daar niet voor. De algemene nis is bij ons een grote afgesloten kast. Daar kan een bezoeker dus niet in, want het is geen kamer, maar een kast.

Wij zouden de asbus wel uit de algemene nis kunnen halen en in een spreekkamer kunnen zetten, maar dat kost tijd en daar zouden we dan een tarief voor moeten rekenen. De asbus is niet afgesloten of afsluitbaar en we vinden het niet verstandig om iemand alleen bij de as te laten.

Moeten we iemand eigenlijk wel de gelegenheid geven om de asbus te bezoeken, wanneer die nog niet is vrijgegeven?

XX
Medewerker crematorium Y

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De algemene nis is een tijdelijke opslag, gewoon technisch van aard. De as zit dan soms nog in een blik, die niet hermetisch is afgesloten.

Er is geen enkele verplichting voor een crematorium om bezoekers in de algemene nis toe te laten. Sterker, is het onwenselijk, omdat er tientallen en soms wel honderden asbussen met de as van allerlei mensen staan. Je zult het maar meemaken dat iemand een paar asbussen gaat openen en de as door elkaar strooit!

U zou kunnen overwegen om nabestaanden desgevraagd de gelegenheid te geven om de asbus in een spreekkamer onder toezicht te bezoeken. Daar mag u dan natuurlijk ook een vergoeding voor vragen. Er moet iemand bij aanwezig zijn en e.e.a. moet administratief worden vastgelegd.
Maar er is geen enkele verplichting om dit te regelen. De as wordt technisch beheerd en is gewoon nog niet toegankelijk.

De opdrachtgever heeft pas recht op de asbus na een maand na de crematie. Dan kan hij/zij hem meenemen, of in een columbarium of urnengraf laten plaatsen.
Pas als de asbus in een columbarium of in een graf staat, is er sprake van zoiets als een bezoekrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder