Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

As vermengen (as van 3 personen in een urnengraf voor 2 personen)

2 september 2024

Vraag nummer: 68880

Er staan al 2 urnen in een urnenkelder. Familie wil er nog 1 urn bijzetten maar daar is niet genoeg ruimte voor. Mag de as van de 3 urnen ook los in de urnenkelder? Of dat je die as in een bak doet die je er later makkelijk uit kunt halen? Vraag is dus "mag je de as van 3 overledenen bij elkaar in doen, vermengen?"

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Iedere begraafplaats heeft eigen regels voor de urnengraven en urnenkelders. Ook voor nissen in urnenmuren.
U hebt niet geschreven om welke begraafplaats het gaat.

Sommige begraafplaatsen rekenen voor het aantal urnen in een urnenmuur gewoon fysiek de voorwerpen. Andere begraafplaatsen rekenen met het aantal overledenen, om wiens as het gaat.

As hoeft wettelijk en technisch gezien niet in een asbus of een (sier)urn in graf of nis te staan of te liggen. Het kan ook in een stevige plastic zak, of een ander flexibel voorwerp.

Het 'los' in een urnenkelder leggen van as is niet vergelijkbaar met het plaatsen van een asbus, maar is vergelijkbaar met verstrooien. Er zit het wettelijke en praktische punt aan, dat de rechthebbende van een urnengraf of andere grafruimte het wettelijke recht heeft om de asbus uit het graf of de nis te halen. Maar dat dat niet kan bij losse as in een zandgraf. En moeilijk bij losse as in een kelder. Als het de losse as van meerdere personen is, kun je de as niet uit elkaar houden. Bij losse as moet je het plaatsen of leggen eigenlijk aanmerken als een verstrooiing. Want na een verstrooiing heeft de rechthebbende van het graf geen recht om de as weer uit het graf te laten nemen.

Wettelijk is het zeker mogelijk om de as van 3 overledenen te vermengen. Maar de familie en rechthebbende moet zich realiseren dat de vermenging niet ongedaan kan worden gedaan en beschouwd moet worden als een verstrooiing. Het is de vraag of de begraafplaats een verstrooiing in het graf toestaat.

Ook een feitelijk punt is, dat de meeste begraafplaatsen voor het plaatsen en geplaatst houden van een asbus een ander hoger tarief rekenen dan voor een verstrooiing. Dan voelt voor hen het verstrooien van as als het ontduiken van de hogere tarieven van het plaatsen van de asbus. Maar ja, elke begraafplaats heeft inkomsten nodig. Het kan zijn dat een begraafplaats daarom geen verstrooiingen in een graf wil toestaan.
De oplossing, in goed overleg met de begraafplaats, zou dan kunnen zijn om toch voor het plaatsen van 3 urnen te betalen, terwijl de as los in de kelder wordt gestrooid omdat et anders onvoldoende plaats is. De begraafplaats moet dan wel goed en duidelijk in haar administratie opnemen wat er feitelijk gebeurd is. Anders kan een beheerder over 20 jaar enorm schrikken als hij geen urnen in de kelder aantreft.

Misschien is het gebruik van stevige plastic zakken in dit geval de oplossing.
Maar als de begraafplaats vasthoudt aan maximaal 2 urnen of personen in een graf, houdt het op. Dan moet de familie misschien een andere begraafplaats zoeken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder