As ophalen na verwerping bij rechtbank (erfenis verwerpen wegens schulden maar toch uitvaart regelen)
10 oktober 2016
Vraag nummer: 47679
Geachte heer,
ik heb een vraag en kon nergens het juiste antwoord erop vinden.
Mijn vader is in juli overleden en ik heb de opdracht gegeven op advies van de begrafenisonderneming en de verpleegkliniek waar hij verbleef.
Daar de boedel etc. meer schulden betrof hebben wij als gezin en familie via de rechtbank er voor gekozen om van alles af te zien. We hebben inmiddels de akte van goedkeuring ontvangen. Alleen nu moet mijn vader opgehaald worden of uitgestrooid worden. Maar wij hebben via de rechtbank verworpen mag ik dan toch de as van mijn vader ophalen of hem laten uitstrooien?
Ik weet dat ik volgens artikel 18 de opdrachtgever ben maar als ik dus nu teken om hem op te halen of hem te laten uitstrooien aanvaard ik dan niet alsnog het erfdeel dat we hebben verworpen?
Ik heb deze vraag gesteld aan de rechtbank echter daar konden ze me geen antwoord geen antwoord geven en volgens het crematorium ben ik de opdrachtgever ook na het verwerpen en na een jaar komen per jaar 150 euro opslagkosten.
Bedankt voor een eventueel antwoord op mijn vraag.
Groet Marcel
Antwoord:
Geachte heer,
Het juiste antwoord is al in een dozijn andere vragen gegeven, maar u herkent de situatie niet.
Ik zal het nog eens kort zeggen: men kan iemands uitvaart regelen en ook betalen, zonder de erfenis te accepteren, mits men de kosten niet uit de erfenis betaalt.
Uw vader en de as van uw vader maken geen onderdeel uit van de nalatenschap. De nalatenschap bestaat uit alle bezittingen en schulden van uw vader op de seconde van zijn overlijden. En toen bezat hij niet zijn eigen as. Zo simpel is het.
Het zou anders zijn, als bijvoorbeeld uw moeder eerder was overleden en uw vader de asbus van uw moeder thuis had staan. Dan zou de as wel in de nalatenschap vallen, want op het moment van zijn overlijden bezat uw vader die as.
Maar zijn eigen as valt per definitie dus niet in de nalatenschap.
Een probleem met de uitvaart en schulden in de nalatenschap kan zijn, als de uitvaart uit de nalatenschap betaald is. Ofwel dat u geld of een bankrekening van uw vader hebt gebruikt om de crematie geheel of deels te betalen. Dat wordt gezien als het aanvaarden van de nalatenschap door de erfgenamen, inclusief de schulden.
Maar als u zelf de kosten van de uitvaart uit eigen zak hebt betaald, is er geen enkel probleem. Dan hebt u de erfenis niet aanvaard en kunt u de asbus rustig ophalen. En de as ergens bijzetten of laten verstrooien, net wat u wilt.
In de lijst van 'Meest gestelde vragen' op de pagina Juridisch advies staat bijvoorbeeld
vraag 25661 'Aansprakelijkheid (begrafenis regelen maar niet aansprakelijk zijn voor eventuele schulden)'
Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Erfenis/erfrecht'.
Bijvoorbeeld:
- 'Wanneer gedraag je je als erfgenaam? (uitvaart vader regelen, maar geen risico aansprakelijkheid erfgenaam willen lopen)';
- 'Overlijden vader (begrafenis regelen; er is verzekering maar erfenis weigeren)';
- 'Verwerpen erfenis na regelen uitvaart';
- 'Schulden en uitvaart';
- 'Betalen kosten begrafenis en verwerpen erfrecht';
- 'Schoonzus met hoge schulden overleden (regelen uitvaart en aansprakelijkheid schulden)'
enz. enz.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.