Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Waaom krijgen nabestaanden pas na een maand de as?

7 september 2024

Vraag nummer: 68911

Waarom moet het as zolang in het crematorium blijven na de crematie en krijg de nabestaanden de as niet gelijk mee naar huis ...

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een van de redenen is dat de as een maand beschikbaar moet blijven voor justitieel onderzoek. Een andere reden is dat de maand nabestaanden de tijd geeft om na te gaan wat de overledene wilde dat er met de as zou gebeuren.

In het ideale plaatje weten de nabestaanden wat de overledene gewild zou hebben dat er met diens as gebeurt en zijn ze het daar allemaal over eens. In de praktijk weten nabestaanden het vaak niet en geeft de bestemming van de as veel discussie.

De wet gaat er van uit dat de wens van de overledene gevolgd moet worden. Mensen die hun uitvaart en de bestemming van de as zorgvuldig willen regelen, maken vaak een testament. Wat notarissen vaak vergeten te vertellen, is dat testamenten vaak NA de uitvaart worden geopend. Dan heeft het in veel gevallen dus geen zin om de wensen voor de uitvaart in het testament op te nemen. En dat geldt ook voor de bestemming van as. Men moet er van uitgaan dat in veel gevallen het testament vaak 2 weken na het overlijden wordt geopend en voorgelezen door een notaris. Als dan iemand is gecremeerd en een van de nabestaanden de as al in handen heeft gekregen en heeft verstrooid, kan een andere wens die in het testament stond, niet meer gevolgd worden.

Ik krijg er met enige regelmaat vragen over dat mensen niet worden geïnformeerd over het overlijden van een naaste en worden buitengesloten van de uitvaart. Soms is het toeval wie de uitvaart regelt en wie dan de beschikking over de as krijgt.
Als het crematorium de as niet binnen een maand mag afgeven, hebben mensen die eerst zijn uitgesloten nog de kans om in overleg te gaan en, als er geen overeenstemming wordt bereikt, beslag op de as te laten leggen en de kwestie aan de rechter voor te leggen. Als de as al verstrooid zou zijn of zich op een geheime plek zou bevinden, wordt dat eigenlijk niet meer mogelijk.

Ik ben een groot voorstander van het pas na een maand afgeven van de as. Mijn grote schrikbeeld is dat we te maken hebben met gescheiden ouders, waar een kind van overlijdt. Als, zoals soms wel bepleit wordt, een overledene binnen 24 uur gecremeerd kan worden en de as direct na de crematie aan de opdrachtgever kan worden afgegeven, zie ik het gebeuren dat een boze ouder het overleden kind meteen laat cremeren, zodat de andere ouder geen afscheid kan nemen, en de as meteen achterover drukt, zonder de andere ouder een kans te geven.
Ik heb van zoveel zo nare echtscheidingen gehoord, dat het niet de vraag is of zoiets een keer gebeurt, maar wanneer het de eerste keer gebeurt en hoe vaak het gebeurt. In mijn mailbox staat in de loop der jaren een flink aantal vragen van ouders die door ex-en op een zijspoor zijn gezet.

Maar juridisch is het van groot belang dat de wens van de overledene wordt gevolgd. Ik ken gevallen van mensen die as het liefst ergens in een bosje wilden verstrooien, alleen omdat het goedkoop was. Het volgen van de wens van de overledene, het plaatsen van een urn met de as in een columbarium, vond sommigen onnodig en duur. Als de as dan al snel verstrooid zou kunnen zijn, kunnen de nabestaanden die de plek in de urnenmuur zouden willen regelen, dat niet meer doen.

Het lijkt mij verstandig als de wetgever vasthoudt aan de bewaartermijn van een maand.
Ik zie geen objectief belang om de as snel, binnen een maand, te verstrooien of ergens te kunnen bewaren. Ik zie wel het belang om de wens van de overledene te volgen en niets te doen voordat de inhoud van het testament bekend is en voordat nabestaanden tot overeenstemming hebben kunnen komen.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wat mag in de kist mee begraven worden?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder