Vriendin wil grafrecht urn vriend i.p.v. ouders
22 oktober 2009
Vraag nummer: 7002 (oude nummer: 14145)
Mijn beste vriendin heeft door een tragisch ongeluk haar vriend verloren. Ze woonden samen. Nu blijkt het grafrecht niet op haar naam te staan maar op zijn ouders. Daar heeft ze geen contact meer mee (de vader is inmiddels overleden) Het betreft een urn die begraven is op een gemeentelijke begraafplaats. Het contract loopt maart 2010 af. Waarschijnlijk wil de fam dit ruimen zonder dat mijn vriendin hierbij is.
Zij wil de urn graag hebben zonder hun toestemming, wat te doen?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Dit is een lastige situatie. Laten we eens kijken wat er aan te doen is.
De persoon op wiens naam het urnengraf staat, heeft de volledige bevoegdheid om met het graf en de asbus te doen wat hij of zij wil. Hij kan opdracht geven om bij ruiming van het graf, of eerder, de as te laten verstrooien. Ook kan hij of zij besluiten om de asbus voortaan thuis te bewaren.
U schrijft dat het graf op naam van de ouders van de vriend staan. Dat kan niet. Het graf kan op naam van 1 van de ouders staan, maar niet op naam van beide. Dat biedt misschien een kansje. Als het graf op naam van de vader stond, is het misschien niet overgeschreven op naam van de moeder. Uw vriendin zou dan bij de administratie van de begraafplaats kunnen vragen om overschrijving op haar naam. Dan is het probleem opgelost.
Als het graf op naam van de moeder staat, kan de moeder de rechten verlengen. Daar kan uw vriendin niets aan doen.
Het kan ook zo zijn dat zij de rechten niet verlengt. Dan kan het zo zijn dat de begraafplaats het graf ruimt en de inhoud van de asbus nu of later verstrooit. Als de moeder het grafrecht niet verlengt, kan uw vriendin de begraafplaats vragen om het graf aan haar uit te geven. Ook dan is het probleem opgelost.
Een andere situatie is dat de moeder de huur van het graf niet verlengt, maar opdracht geeft om de as te verstrooien. In dat geval heeft uw vriendin wel een probleem, want de moeder heeft die bevoegdheid. Als uw vriendin dan niet in goed overleg met de moeder kan afspreken dat zij de rechten op het graf krijgt, zit er maar een ding op: een rechtszaak tegen de moeder.
Ik als ik uw vriendin was het volgende doen:
- eerst vragen op wiens naam het graf nu staat; als het nog op naam van de vader is, kan zij nu meteen om overschrijving vragen.
- als het graf op naam van de moeder staat, kan zij de begraafplaats aanschrijven en vragen om het graf aan haar uit te geven, als de moeder het in 2010 niet verlengt. Voorts kan ze de begraafplaats vragen om haar meteen te waarschuwen als de moeder opdracht geeft om de asbus te ruimen en de as te verstrooien, zodat zij de kans heeft om een rechtszaak daarover tegen de moeder te beginnen. Uw vriendin moet dat schrijven en er niet over bellen, omdat ze bewijs van de correspondentie moet hebben.
Er zijn diverse rechtszaken gevoerd tussen nabestaanden, waarbij het ging om de vraag of de asbus moest worden bewaard, dan wel de as moest worden verstrooid. In die rechtszaken koos de rechter altijd voor het bewaren van de asbus, omdat verstrooien later altijd nog mogelijk was.
Als de moeder besluit om de asbus voortaan thuis te bewaren, maar het voornemen heeft om de as later te verstrooien, kan uw vriendin daar juridisch weinig en feitelijk niets tegen doen. Dat de moeder zo de kans krijgt om de as zelf te verstrooien, zal voor een rechter geen reden zijn om te weigeren de asbus aan haar te geven.
Misschien is het verstandig als uw vriendin de komende tijd deze kwestie niet zelf met de moeder bespreekt, om haar niet op gedachten te brengen. Als de moeder denkt dat het uw vriendin weinig of niets interesseert, is de kans groter dat ze geen speciale opdracht aan de begraafplaats geeft, waardoor het voor uw vriendin makkelijker is om uiteindelijk het graf zelf in handen te krijgen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten