Volmacht
26 juni 2004
Vraag nummer: 3194 (oude nummer: 4457)
Ik zou graag een volmacht ondertekenen waarin ik mijn partner het recht geef om over de invulling van mijn behandeling/crematie te beslissen in geval van een ernstig ongeluk of overlijden. Mijn partner is op de hoogte van mijn wensen in dezen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn partner altijd het laatste woord heeft bij een te nemen beslissing? We zijn geen geregistreerde partners.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
U kunt een en ander op schrift (laten) stellen, maar het is van belang om de juiste vorm te kiezen.
Een papier dat 'volmacht' heet, kan niet. Elke machtiging of volmacht die iemand bij leven opstelt of afgeeft, vervalt van rechtswege op het moment van iemands overlijden. Een volmacht werkt daarom per definitie niet, want in de seconde na uw dood is die wettelijk ongeldig.
Wat wel werkt, is het opstellen van een codicil. Een codicil is een handgeschreven papier, dat u dateert en ondertekent (en waarin u natuurlijk ook precies uw naam en voornamen en adres en geboortedatum vermeldt) en waarin u precies uw wensen inzake uw crematie en andere zaken rond de uitvaart opschrijft. Het is juridisch cruciaal dat het volledig handgeschreven is: een geprinte tekst uit de PC is juridisch niet geldig. Overigens kunt u in een codicil weinig meer doen dan dat: u kunt bijvoorbeeld geen geld vermaken.
Als er reden is om te vermoeden dat er mensen zijn die iets anders willen dan u wilt - om het simpel te zeggen: als te verwachten is dat uw familie na uw dood over uw uitvaart gaat ruzieën met uw partner - dan is het verstandiger om een testament op te laten stellen bij de notaris dan om een codicil op te stellen. Een testament is juridisch harder. Van een codicil zeggen mensen soms wat sneller dat die niet geldig is, dan ze niet weten of het wel de laatste versie is, etc. Bij een testament is daar geen twijfel over. Nadeel is dat een testament geld kost (een codicil niet), maar een voordeel is dat áls er problemen te verwachten zijn, dit eigenlijk de enige manier is om het goed te regelen.
Bedenk voorts, dat uw partner, als u overlijdt, nu géén erfgenaam is. Uw familie kan het (zijn) halve huis leeg halen, de auto inpikken etc., etc. Het is wellicht sowieso verstandig om uw partner tot erfgenaam en tot executeur testamentair te benoemen. Dat staat overigens helemaal los van het zijn van geregistreerd partner. Het voorkomt ontzettend veel problemen.
Zie ook andere vragen in de sub-rubriek Wilsbeschikking in de rubriek Overige onderwerpen.
mr W.G.H.M. van der Putten