Relatie testament en opdrachtgever crematie
20 december 2017
Vraag nummer: 53143
Geachte meneer van der Putten,
ik ben gebeld door de dochter van een bij ons gecremeerd persoon. Zij is niet de opdrachtgever van de crematie. Ze leeft ook in onmin met de opdrachtgeefster.
Nu heeft haar vader kort voor zijn overlijden het testament veranderd waardoor niet de opdrachtgeefster maar zij (dochter) de rechthebbende zou zijn geworden.
Kan dit via een testament überhaupt worden vastgelegd c.q. worden gewijzigd of blijft de opdrachtgeefster altijd te rechthebbende.
Met vriendelijke groet,
W.P. van Dijk
crematorium Duin- en Bollenstreek
Antwoord:
Geachte heer,
Een testament kan een overeenkomst/opdracht tot cremeren niet veranderen.
De dochter kan wel op grond van een testament rechten op de as van haar vader doen gelden, als zij dat bedoelt. Maar daar staat u als crematoriumhouder buiten. U hebt alleen te maken met de opdrachtgever van de crematie; daar hebt u een overeenkomst mee en deze persoon is ook volgens de wet de persoon die de bestemming aan de as geeft.
De dochter kan wel bij de opdrachtgever de eis neerleggen dat zij de as krijgt. Als daar niet aan voldaan wordt, kan zij een rechtszaak tegen de opdrachtgever starten. Maar u als crematorium staat daar buiten. U moet u aan uw overeenkomst met de opdrachtgever en aan de wet houden. U bent niet verantwoordelijk voor de tenuitvoerlegging van een testament van een overledene. Pas als er een rechterlijk vonnis is of wanneer de opdrachtgever u schriftelijk opdracht geeft om de as aan de dochter af te staan, mag ik de as aan de dochter geven.
Overigens is het maar de vraag of het testament duidelijk aangeeft dat de dochter de as zou moeten krijgen. Misschien is zij tot algemeen erfgenaam benoemd. Dat zegt nog niets over de as.
Meestal staat in een testament dat de erflater gecremeerd wil worden en wat er met de as moet gebeuren. Meestal wordt dan niet een specifieke persoon genoemd die voor de uitvoering van die wil ten aanzien van de as zorg moet dragen. Dus het verhaal van die dochter is vaag. Wat mensen door de telefoon vertellen klopt vaak maar half, bewust of onbewust. Een telefonische mededeling is al helemaal geen basis om as af te staan aan iemand.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag men zelf een plaats voor het verstrooien van as kiezen?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.