Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Rechten over de urn van opa

8 juli 2022

Vraag nummer: 65156

Beste,

Mijn opa is op 25-11-2011 overleden.
Toen is er besloten om op een begraafplaats een urnengraf te maken zodat we een gedenkplek zouden hebben.
Nu heeft mijn oma die ook tevens opdracht heeft gegeven voor de crematie het urnengraf laten ruimen. Dit heeft zij op 18-08-2021 laten doen.
Omdat er een conflict is tussen oma en mijn moeder, heeft mijn oma de urn van opa mee naar huis genomen. Zij heeft mij toen laten weten dat ze de urn af wilt geven voor vrijdag 20 augustus. Zou hier geen gehoor aangegeven worden dan ging zij de as verstrooien. (deze mails zijn bewaard en in mijn ogen geeft zij dus vrijwillig de urn aan haar dochter).
Nu hebben wij de urn opgehaald op vrijdag 20-08-2021. De urn staat inmiddels al bijna een jaar bij mijn moeder.
Nu wil mijn moeder de as van opa verstrooien bij de Dela op een strooiveld. Ze heeft hier een afspraak voor gemaakt. Nu heeft mijn oma dit gehoord en wil zij de urn terug hebben want zij is nog de rechthebbende volgens haar.

Mijn vraag is eigenlijk:
Is mijn oma nog de rechthebbende op de urn van opa omdat zij de urn vrijwillig heeft afgestaan?
Zijn haar urn rechten niet al verlopen na meer dan 10 jaar?

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,

XX

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De persoon die de asbus feitelijk in bezit heeft, heeft de zeggenschap. Maar behoort wel te handelen conform de wens van de overledene.

De persoon die de crematie geregeld heeft, heeft in principe de zeggenschap over wat er met de as moet gebeuren. Dat was uw oma. Maar iedereen moet de wens van de overledene volgen, als die bekend is. Als uw oma de asbus aan uw moeder heeft gegeven, is uw moeder degene die ze zeggenschap heeft. Zij moet echter ook handelen conform de wens van de overledene.

Nu uw oma de urn afgegeven heeft, heeft zij geen zeggenschap meer. Tenzij zij de urn onder voorwaarden heeft afgegeven. Maar waarschijnlijk zijn hier geen schriftelijke afspraken over gemaakt en dan is het het woord van de een tegen het woord van de ander.

In het algemeen geldt in het recht: bezit geeft het vermoeden van eigendom. Degene die de urn nu in bezit heeft, heeft het voordeel van de twijfel en heeft zeggenschap als eigenaar.

De rechten op de urn verlopen niet na een bepaalde periode, maar wel door de urn vrijwillig af te staan. Wie zeggenschap heeft en wil houden, moet de urn niet afstaan. Zo simpel is het.
En anders geldt het simpele gezegde 'opgestaan is plaats vergaan'. Wie een urn feitelijk aan iemand anders geeft, geeft ook de zeggenschap af.

Zie over de zeggenschap over as, of het eigendom en bezit van as, de vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

In verband met uw privacy en die van uw familie, heb ik uw naam onder uw vraag verwijderd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder