Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Recht op as van echtgenoot

24 maart 2004

Vraag nummer: 3013 (oude nummer: 4161)

Geachte mevrouw, meneer,

Mijn echtgenoot is op een maand geleden overleden op Bali en daar gecremeerd. Door een familie conflict zijn mijn kinderen en ik niet naar het afscheid geweest.

Nu is de notaris bezig met het opvragen van het testament, mogelijk dat de familie op het allerlaatste ogenblik nog een wijziging heeft toegepast ten nadele van mij.

Aangezien mijn kinderen graag de as willen uitstrooien, heb ik de urn opgevraagd bij de familie. Zij overleggen niet met mij en mijn schoonfamilie wil geen contact. Heb ik als echtgenote niet gewoon recht op de van mijn eigen man?

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Volgens Nederlands recht is niet de echtgenoot (v/m) de persoon die recht heeft op de as, maar de opdrachtgever van de crematie. Als bijvoorbeeld of een kind of ander familielid of de buurman de crematie regelt, heeft die de zeggenschap over de as. Die bepaalt dan de bestemming van de as. Zo is het in artikel 18 van de Wet op de lijkbezorging geregeld.

Uw echtgenoot is gecremeerd op Bali. Daar is dus geen Nederlands recht van toepassing. Het Indonesische recht ken ik niet, dus kan er ik niets over zeggen.

Als de asbus nu in Nederland is, zou u er beslag op kunnen laten leggen en via een kort geding afgifte vorderen. De insteek zou zijn, dat u in Nederland wel zelf de opdrachtgever van de crematie geweest zou zijn, als uw echtgenoot hier overleden zou zijn.
Als de asbus nu niet in Nederland is, wordt het een stuk moeilijker, want moet u een buitenlandse advocaat inschakelen. Dat is alleen al in de communicatie een stuk lastiger.

De familie kan en kon een testament niet wijzigen; dat kon alleen de echtgenoot.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.