Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Recht op as overledene (echtgenoot vs schoonouders in Colombia)

21 november 2016

Vraag nummer: 48328

Ik ben getrouwd met Colombiaanse die jl is overleden aan de gevolgen van kanker in haar geboorteland. Ik heb de nederlandse nationaliteit, mijn echtgenote had zowel de Colombiaanse als de Spaanse. Ons huwelijk is in Colombia voltrokken en later in het register Buitenlandse huwelijken van de gemeente Den Haag ingeschreven. Ik heb als bewijs hiervan het zgn trouwboekje en uittreksel huwelijksregister. Nu het probleem. Wij bezitten in Colombia een zgn finca met verl groen, et rust een enorme stilte en vredigheid. Mijn echtgenote heeft altijd gezegd dat haar as daar op de finca bij een beeld van Virgen del Carmen bewaard moet worden en dat een deel in Spanje op haar favoriete plek in zee moet worden uitgestrooid. De familie van mijn vrouw zijn zoals velen in Z.Amerika katholiek en hebben mij gezegd dat het verdelen van de as niet is toegestaan door de kerk. Ik heb altijd het geloof van mijn vrouw en familie gerespecteerd (ikzelf ben niet gelovig) en heb dit geaccepteerd ondanka dat de overledene een andere wens had. Zij zal niet geweten hebben dat de kerk dit niet toestaat. Maar nu wil de familie de as ook onderbrengen op een gewijde plaats zo' n 25 km van de plaats waar mijn echtgenote wil zijn, haar geliefde Villa Flor finca. Mijn vraag is nu: kan ik als echtgenoot de as in zojn geheel opeisen en mee naar Spanje nemen. we woonden daar sinds 2006 en ik dus nog steeds.
Haar as is hier op de finca waar ik haar wens in vervulling zou laten gaan en een nis laten bouwen naast de Virgrn del Carmen die vlak bij het huis staat. Ik heb al in de wandelgangen vernomen dat haar ouders haarvwillen laten bijzetten op een gewijde plaats op het kerkhof. U moet nog weten dat haar ouders hast wilden begraven. Maar na tussenkomst van een broer en een nicht van haar die ook wisten dat zij gecremeerd wilde worden, is dat dan ook gebeurd.
Ingevolge haar wil heb ik opdracht gegeven voor de crematie.
Hartelijk dank voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik ken het Colombiaanse recht niet, maar in Nederland is het zo dat de persoon die opdracht heeft gegeven voor de crematie, ook de bestemming van de as bepaalt, waarbij die de wens van de overledene niet uitvoeren. Ik vermoed dat het in Colombia niet veel anders is, omdat het uitvoeren van de wens van de overledene een universeel beginsel is.

Het is jammer als de ouders van uw vrouw iets anders willen dan wat zij zelf wilde. Maar een broer en een nicht waren blijkbaar van haar wens op de hoogte.

Ik zou zeggen dat u zeker de as van uw vrouw kunt opeisen. Dan zou u een deel van de as willen meenemen naar Spanje maar daar op de favoriete plek van u vrouw te verstrooien. En u zou een deel van de as ook achter willen laten op de finca en daar een nis willen laten bouwen.

Mij lijkt dat u als opdrachtgever van de crematie en als echtgenoot en als uitvoerder van de wens van uw vrouw meer recht van spreken hebt dan de ouders. Maar hoe dat in Colombia juridisch zit, kan ik niet beoordelen. Wel kan ook met grote waarschijnlijkheid zeggen dat uw nationaliteit en de dubbele nationaliteit van uw vrouw geen rol spelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder