Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overdragen grafrechten urn (als rekeningen door rechthebbende niet worden betaald)

21 april 2017

Vraag nummer: 50512

Geachte heer Van der Putten,

Mijn moeder is een maand geleden overleden en gecremeerd.
De as is gisteren vrijgegeven.
Enkele weken geleden heeft mijn stiefvader getekend voor de grafrechten van de urnentuin waar de urn moet komen staan. Omdat hij in de schuldsanering zit, zijn de rekeningen voor de uitvaart en het graf voor de urn (nog) niet betaald. Deze rekeningen zullen hoogstwaarschijnlijk ook niet worden betaald door hem.

Ik lees op uw website dat het crematorium (als deze van de gemeente is) de as niet hoeft vrij te geven als er nog rekeningen open staan. Ik vraag me daarom af wat er met de as gebeurt, als de vijf maanden zijn verstreken waarbij de as gratis binnen het uitvaartcentrum blijft, als de rekening voor de uitvaart niet wordt betaald? Worden er na die vijf maanden kosten in rekening gebracht voor bewaring? En kunnen wij na vijf maanden iemand anders rechthebbende maken van het graf, ook als de rechthebbende het hier niet mee eens is, omdat de huidige rechthebbende niet aan zijn verplichtingen voldoet? De rest van de familie zou graag alles willen betalen, en de urn in de urnentuin neerzetten zodat het afgerond is. Ik kan ook de rekeningen betalen, echter wil ik dan wel de garantie hebben dat ik ook rechthebbende wordt. Is er een manier om één van de kinderen rechthebbende te maken als blijkt dat de echtgenoot financieel niet stabiel is?

In eerder besproken situaties lees ik dat dit grafrecht alleen kan worden overgedragen indien de rechthebbende hiermee akkoord gaat, en dat de rechthebbende mag bepalen wat er zal gebeuren met de as e.d.

Er vanuit gaande dat 'nieuwe schulden' niet worden geaccepteerd en dat de rekeningen m.b.t. de uitvaart en de urnennis niet zullen worden betaald, is er dan een mogelijkheid om de rechten over te dragen aan iemand anders in de familie (de kinderen) zonder dat de rechthebbende hiervoor tekent?

Zo niet, weet u wat de gevolgen hiervan voor ons zijn? Blijft de as dan de komende vijf maanden bij het uitvaartcentrum omdat de rekeningen niet worden betaald? En wat wordt er met de as gedaan zodra de bewaringsperiode is verstreken?

Indien u mij hier niet over kunt adviseren, heeft u wellicht een tip bij wie ik met mijn vraag terecht kan? Op het internet kan ik dit niet terugvinden.

Alvast bedankt voor uw tijd en moeite.

Met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan u geen sluitend antwoord op uw vraag geven. U heeft niet aangegeven om welk crematorium het gaat en dan weet ik niet welke maatregelen het crematorium kan treffen bij wanbetaling.

Het crematorium hoeft inderdaad de as niet af te geven, als er nog een rekening open staat. De kans is groot dat de as (nog) niet in een graf of nis in de urnentuin wordt geplaatst, als de crematie nog niet betaald is. Ik zou een crematorium althans adviseren om dat niet te doen, omdat zo'n plaatsing een nieuw probleem oproept. Het is niet eenvoudig om de asbus bij wanbetaling weer te verwijderen; de meeste crematoria houden er geen rekening mee in hun reglementen of algemene voorwaarden (behalve die voor wie ik het reglement heb geschreven).

Ik denk dat het voor u het verstandigst is om met het crematorium in overleg te treden en te vertellen hoe de vork in de steel zit. Dat u wel kosten wilt betalen, maar dat u dan ook rechthebbende van het graf in de urnentuin wilt zijn. Misschien moet dat dan formeel een andere plek zijn dan het graf dat door uw stiefvader is uitgekozen; dat scheelt weer een formeel probleem want dan hoeft uw stiefvader niet 'onteigend' te worden. Er hoeven dan ook geen grafrechten door hem overgedragen te worden.

Ik denk dat het formeel zo kan gaan dat een crematorium bij wanbetaling de asbus niet hoeft af te geven aan de opdrachtgever van de crematie, maar kan besluiten om de asbus te ruimen (als dat in hun contract of voorwaarden staat). Op het moment dat men de asbus mag ruimen, is men ook vrij om de asbus aan een andere nabestaande (zoals u) af te geven indien deze de kosten betaalt.

Ik denk dat dit een goed uitgangspunt is om met het crematorium in overleg te treden. Het crematorium zal eerst wel uw stiefvader nog in de gelegenheid moeten stellen om de rekeningen te betalen. Pas als duidelijk is dat hij dat niet zal doen of kunnen, kan het crematorium conclusies trekken. Een andere optie is dat uw stiefvader zelf inziet dat het heilloos is om de bestaande onduidelijke situatie rekken en dat hij afstand doet van de asbus aan u, onder de voorwaarde dat u en/of andere familieleden de openstaande kosten betalen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.