Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Ongewilde asbestemming

19 juni 2018

Vraag nummer: 55418

Mijn moeder is afgelopen zaterdag overleden. De uitvaartverzorger is die dag langsgekomen om alles, in mijn bijzijn, door te nemen.
Zij heeft automatisch mijn vader gevraagd om te tekenen voor de opdracht, zonder te informeren of er mogelijk een testament was waaruit zou kunnen blijken wie de uitvaart moest verzorgen.
Ik kon niet eerder dan maandag bij de notaris terecht en nu blijkt dat mijn moeder mij heeft aangewezen als executeur-afwikkelingsbewindvoerder en verzocht om haar uitvaart te regelen.
Het was de wens van mijn moeder dat, naast mijn vader, ook haar zus, haar beide kleinkinderen en ik as zouden krijgen.
De kans is echter zeer groot dat mijn vader hier niet aan wil voldoen. Wat kan ik nu doen om te voorkomen dat hij het gaat verstrooien en wij daardoor nooit meer een kans op as zouden maken?

Met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte heer,

Gecondoleerd.

Met het testament in de hand hebt u een goede reden om aan uw vader en de uitvaartondernemer te melden dat u het vanaf dit moment van uw vader overneemt.

Als u geen 'gedoe' voor de crematieplechtigheid wenst, zodat er geen sluier van onbehagen over het afscheid komt te hangen, kunt u na afloop uw positie aan uw vader en aan het crematorium duidelijk maken. Dan valt de uitvaartondernemer er buiten.
U vraagt dan uw vader u te machtigen voor de asbestemming. Als uw vader daar niet mee akkoord gaat, verzoekt u het crematorium om de as niet aan uw vader te geven en dat schriftelijk te bevestigen. Voldoet een van beide partijen niet aan uw verzoek, dan kunt u met een rechtszaak dreigen. En uiteraard in noodgeval ook aanspannen.

U verwijt de uitvaartverzorger om niet geïnformeerd te hebben of er mogelijk een testament was waaruit zou kunnen blijken wie de uitvaart moest verzorgen. Maar een uitvaartverzorger heeft alleen te maken met de opdrachtgever van de uitvaart, met wie op dat moment de uitvaart besproken wordt. Het is enigszins tegennatuurlijk als iemand zou moeten informeren of hij of zij misschien met zijn gesprekspartner geen zaken kan doen. Het is bovendien maar de vraag of de gesprekspartner/opdrachtgever dat wist. U wist het blijkbaar zelf ook niet, op dat moment. Maar het regelen van een uitvaart kun je niet zomaar een paar dagen uitstellen.

Deze kwestie is helaas een voorbeeld voor zaken waar ik vaak voor waarschuw: dat men in het algemeen niets over de uitvaart in een testament moet regelen zonder naaste familie daarover te informeren. Om de simpele reden dat men dat niet weet dat er een testament is en wat er in dat testament staat. U bent u nu snel achteraan gegaan, maar soms blijkt pas na enkele weken wat er in een testament staat. Dan kan iemand die begraven wilde worden al gecremeerd zijn. Of andersom.
Bepaalde zaken neerleggen in een testament is een goed en verstandige zaak. Maar het werkt voor uitvaartwensen vaak niet als men omgeving de inhoud van de wensen niet tijdig kent en er tijdig rekening mee kan houden.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.