Mag de as verdeeld worden over meerdere urnen als de rest van de familie het er niet mee eens is?
29 november 2002
Vraag nummer: 1792 (oude nummer: 2160)
Tue Jun 18 01:03:02 2002
mijn oma is pasgeleden overleden en gecremeerd. dit was mijn moeders moeder. mijn moeder heeft 5 broers en nu wil 1 van de broers een GEDEELTE van de as opeisen, terwijl er overeengekomen was dat de urn in zijn geheel op een begraafplaats zou komen. mijn moeder en 4 broers zijn het er niet mee eens, maar nu wil die ene broer dat gaan opeisen?
mag dit officieel?
wij zijn namelijk ten einde raad.
Antwoord:
Tue Jun 18 01:05:24 2002
Geachte heer of mevrouw,
Uw vraag is - in diverse varianten - al veel vaker gesteld in deze rubriek. In principe is het zo dat de persoon die opdracht heeft gegeven voor de crematie (althans de persoon die de uitvaartverzorger opdracht heeft gegeven om het verlof tot verbranding te regelen) de persoon die ook beslist of de as wel of niet gedeeld wordt. Vertaald naar uw vraag en situatie betekent dat dat 1 broer wel van alles kan eisen, maar geen recht heeft. Als ik crematorium was, zou ik de asbus slechts afstaan aan de opdrachtgever van de crematie. Met anderen heb ik niets te maken.
Dat de as gedeeld kan worden staat inmiddels ruim 4 jaar in de wet. Maar er volgt ook uit de wet dat de opdrachtgever beslist óf de as verdeeld wordt. 5 kinderen hebben bijvoorbeeld niet ieder recht op éénvijfde deel van de as.
Er is tot nu toe één uitzondering geweest. Vorig jaar heeft een rechter beslist dat de as van een kind tussen beide (gescheiden) ouders verdeeld moest worden. Die ene uitspraak is te incidenteel en de situatie van gescheiden ouders te specifiek om er uit af te kunnen leiden dat nabestaanden altijd deling van de as kunnen eisen. Mijns inziens kan dat niet. Maar uw oom kan zich altijd tot de rechter wenden en proberen om deling af te dwingen. Ik schat zijn kansen vooralsnog niet hoog in.
Ik kan uw vraag ook ander beantwoorden: ja, de as mag verdeeld worden over meerdere urnen als de rest van de familie het er niet mee eens is, mits de opdrachtgever dit beslist? Maar anderen kunnen niet beslissen dat verdeeld wordt, ook al zou de hele familie het er mee eens zijn.
Zie ook de andere vragen en antwoorden over het verdelen van as.
mr W.G.H.M. van der Putten
18 juni 2002