Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Gemeentelijke lijkbezorging en asbestemming 2

23 december 2015

Vraag nummer: 44650

Dank u wel heer van der Putten, dit antwoord geeft me wat handvatten.

Het probleem in deze case is dat de gemeente aangeeft alleen de uitvaart te regelen conform Wlb, maar geen asbestemming te willen bepalen. Zij zadelt daarmee het crematorium op met een asbus, zonder enige informatie van de nabestaanden.
Mijn inziens is de gemeente hier opdrachtgever en tevens rechthebbende van de as en daarmee ook 'verplicht' om een (kosteloze) asbestemming te bepalen.

Kunt u hier nog wat over toelichten ?
Hartelijk dank bij voorbaat.

(beheerder crematorium)

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is inderdaad zo dat de gemeente ook de asbestemming moet aangeven.

Ik wijs op de woorden 'en verplicht' in mijn antwoord van zojuist: "Ofwel dat de in het eerste lid bedoelde persoon of instelling ook bevoegd EN VERPLICHT is om 'de klus af te maken' door de asbestemming te regelen."

Als de gemeente geen idee heeft wat ze met de asbus aanmoet, dan zou ik de suggestie willen doen dat ze hem tijdelijk plaatst in een ruimte op de begraafplaats. In een algemene nis of ergens in een (afgesloten) kast. Dat is voor het geval er nabestaanden zijn waar nog iets mee te regelen valt.

Als men dat niet wil, bijvoorbeeld omdat er helemaal geen nabestaanden zijn, geeft men u maar direct de opdracht voor verstrooiing.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten



TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.