Bestemming van de as (in oude wetgeving)
16 juli 2020
Vraag nummer: 61222
Bestond in de Begrafeniswet/wet op de lijkbezorging van 1955 artikel 18 lid 2 van de huidige wetgeving over de asbestemmming ook al?
Antwoord:
Geachte heer,
Ja.
De Wet op de lijkbezorging van 1955 was anders georganiseerd dan de huidige wet, omdat het fenomeen 'lijkverbranding' (zoals cremeren toen genoemd werd) als een soort tijdelijke noodvoorziening in de Begrafeniswet was gefrummeld.
De artikelen over crematoria en as kregen de nummers 29a t/m 29n.
Het huidige artikel 18, eerste lid, stond destijds in artikel 1c: "In de lijkbezorging wordt voorzien door degene die het in artikel 4 bedoelde verlof (tot begraving of verbranding) aanvraagt. Zij geschiedt zoveel mogelijk overeenkomstig de wens van de overledene."
Artikel 29k regelde in het eerste lid dat de asbus kon worden bijgezet in een crematorium, een begraafplaats of een andere bewaarplaats.
Het tweede lid luidde "De in het eerste lid bedoelde handelingen geschieden op aanwijzing van degene die het in artikel 4 bedoelde verlof heeft aangevraagd, dan wel van degene die redelijkerwijs geacht kan worden in diens plaats te zijn getreden."
Men moet hier bij bedenken dat van 1955 tot 1991 veel minder uiteenlopende mogelijkheden van asbestemming bestonden dan na 1991 (en na 1998).
In 1955 werd om besluiten te kunnen nemen als opdrachtgever van een uitvaart en het bestemming kunnen geven aan de crematie-as een relatie gelegd met het beschikken over het verlof tot begraven of lijkverbranding. In de huidige regeling in artikel 18 is dat gelijk. Zowel voor begraven of voor het geven van een bestemming aan de as, conform de toenmalige en huidige mogelijkheden.
Misschien zijn eerdere vragen over het bestemming geven aan as, in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as', voor u ook interessant.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.