Beslag door gerechtsdeurwaarder op stoffelijke resten na crematie
2 december 2003
Vraag nummer: 2710 (oude nummer: 3513)
Wij kregen van een begraafplaats de stoffelijke resten aangeboden om te cremeren. De opdrachtgever voor het crematorium is de beheerder van de begraafplaats. Schriftelijk verzoek tot cremeren en het verzoek de asbus aan niemand anders af te geven aanwezig. Verlof tot begraven 11 augustus 1992 aanwezig. Verklaring van geen bezwaar tegen verbranding officier van justitie aanwezig. Telefonisch verzoek van advocaat (andere partij) laat weten de asbus niet af te geven aan bovengenoemde opdrachtgever omdat er nog een erfgename in het spel is (enige erfgename). Inmiddels kreeg ik ook een gerechtsdeurwaarder die beslag legt op de asbus. Wat moeten wij als crematorium doen om hier correct mee om te gaan. Van welke officiƫle documenten zijn we gedurende deze periode afhankelijk.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Zolang er beslag is gelegd op de asbus door de deurwaarder doet u helemaal niets, tot het beslag is opgeheven. U bewaart gewoon de asbus.
Als het beslag wordt opgeheven als gevolg van een rechterlijk vonnis, zal uit dat vonnis blijken waar de asbus naar toe moet.
Als het beslag wordt opgeheven zonder vonnis, hebt u verder alleen te maken met de opdrachtgever.
Er zijn in deze rubriek reeds enkele vergelijkbare vragen/gevallen behandeld van mensen die aanspraak menen te kunnen maken op de as, al dan niet met behulp van een advocaat, alleen is er dan niet altijd beslag gelegd.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten