Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Behoort as van overledene tot de roerende goederen die men erft?

7 maart 2022

Vraag nummer: 64525

Behoort bij de georven roerende goederen ook de as van de overledene?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De as van een overledene (na crematie uiteraard) behoort niet tot de nalatenschap, ofwel de te erven roerende goederen. Tot de goederen die men kan erven, behoren alleen de spullen die bestonden en eigendom waren op het moment van overlijden. Als iemand overlijdt, bestaat zijn of haar as nog niet. Die ontstaat pas door de crematie, een paar dagen later.

Men moet goed bedenken wat de situatie was op het moment van overlijden.
Als vader eerder overleden en gecremeerd is en moeder diens as thuis bewaart, dan behoort de asbus met de as van vader tot de nalatenschap van moeder. De erfgenamen, de kinderen, moeten samen beslissen wat met de as gebeurt. Net zoals ze dat moeten beslissen over de auto, de kleding en andere spullen van moeder.

Over de as van moeder kunnen de kinderen als erfgenamen NIET beslissen. De as van moeder bestond niet ten tijde van haar overlijden en behoort niet tot de nalatenschap. De persoon die de crematie heeft geregeld, mag beslissen wat er met de as gebeurt. Niet de erfgenamen. De opdrachtgever van de crematie moet zich daarbij wel houden aan de wens van de overledene. De wet geeft aan dat de wens of vermoedelijke wens van de overledene gevolgd moet worden.

Als de as later een vaste bestemming krijgt, zoals een plek op de schoorsteenmantel bij een van de kinderen thuis of een plek in een graf of een nis in een urnenmuur, dan verandert de situatie. Dan heeft niet meer de opdrachtgever van de crematie het voor het zeggen, maar de bewoner van het huis waar de urn staat. Of de rechthebbende op het graf of de urnennis. Zij komen dan als het ware in de plaats van de opdrachtgever van de crematie.

Zie over de zeggenschap over as, of het eigendom en bezit van as, de vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.