Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Asverstrooiing zonder familie; juridische strijd?

8 december 2002

Vraag nummer: 1851 (oude nummer: 2223)

Sun, 8 Dec 2002 21:10

mijn zus is pas overleden. ze was alleen. thuis waren we met 5 maar na het overlijden van onze ouders in twee kampen mijn zus en ik en de rest. met de rest hadden we weinig contact maar u raad het al nu zijn ze er wel. mijn zus had mij aangesteld om haar laatste wensen te vervullen. ik ben wettelijk haar erfgenaam en moet zorgen dat alles gaat zo als zij dat wil. ze wilde gecremeerd worden en haar as verstrooid zodat er niets van haar achterblijft. met de rest had ze bijna of geen contact en vond het niet nodig dat die bij de crematie waren. door allerlei dingen waren ze toch op de hoogte en zijn geweest. hebben daar veel problemen gemaakt. nu met de asverstrooiing had ik ze niet willen vragen maar de eigenaar van het crematorium vindt dat ze er wel bij moeten zijn omdat ik anders een juridische strijd met hun krijg. mijn zus heeft ook met het crematorium contact opgenomen. ben ik nu verplicht om hun erbij te laten?
ik hoop dat u dit probleem voor mij kunt oplossen.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een vraag is even: wie heeft de crematie geregeld? Als u dat was, hebt u alle rechten om te beslissen - conform de wens van uw zus - wat er met de as gebeurt.

Als uw zus u heeft aangesteld om haar laatste wensen te vervullen, kunt u deze wensen zo uitvoeren als zij het wenste.
Met uw andere broers/zussen hebt u niets te maken.

Met de eigenaar/beheerder van het crematorium hebt u niets te maken. Als u de as wilt laten verstrooien zonder de aanwezigheid van andere familieleden, is dat uw zaak. Het crematorium mag, als u dat niet wilt, ook niet doorgeven wanneer de as verstrooid wordt.
Wel zal het crematorium achteraf de overige familieleden, als zij dat vragen, moeten vertellen wanneer en waar dat gebeurde. Het crematorium moet dat namelijk in een register aantekenen. Dat register is openbaar, wat betekent dat iedereen de gegevens die er in zijn opgenomen, mag opvragen. Achteraf, wel te verstaan.

Voor een juridische strijd met met uw familie hoeft u niet bang te zijn; ze hebben geen poot om op te staan.

Kortom, u kunt met het crematorium een afspraak maken voor de verstrooiing en aangeven dat u wilt dat niemand anders er van weet. Zet het voor de zekerheid op papier. Als het crematorium het toch aan anderen bekend geeft, kunt u ter plekke besluiten om de verstrooiing niet door te laten gaan en uit te stellen naar een ander tijdstip. U kund dat ook direct een klacht over het crematorium indienen bij de Ombudsman Uitvaartwezen. Men heeft zich aan uw opdracht te houden.

mr W.G.H.M. van der Putten

8 december 2002

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.