Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Asbestemming voor medaillon

3 maart 2012

Vraag nummer: 27658

Mijn vraag is de volgende.
Mijn moeder is net overleden en ik zou graag een beetje as in een hartjesmedaillon hebben. Maar nu ben ik daartoe niet gemachtigd.
Mijn oudste zus heeft de crematie rondom mijn moeder geregeld, die machtiging had ik eerst zelf maar omdat ik het een paar jaar geleden niet meer aankon (omdat mijn moeder aan het dementeren was) heeft zij het overgenomen.
Nu hebben mijn broers en zussen er problemen mee dat ik de zaken rondom mijn moeder naar hen had doorgeschoven, dus denk ik dat zij negatief zullen beslissen.
Is de wet zodanig, dat ik hier niets aan kan doen? Beslissen zij hier inderdaad over? Of is er toch nog een mogelijkheid voor mij?

In de hoop z.s.m. een antwoord van u te ontvangen, teken ik, met vriendelijke groeten.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit zijn helaas vaak voorkomende en erg lastige situaties.

De opdrachtgever van de crematie en later de persoon die de as in bezit heeft (thuis heeft staan, dan wel de rechten heeft op de urnennis of het graf waar de urn is bijgezet), beslist over de verdeling van as. En over afgifte van een deel van de as voor het doel dat u noemt.

U hebt geen wettelijke aanspraken op een deel van de as, tenzij uw moeder mondeling of schriftelijk te kennen heeft gegeven dat u wel een deel mocht hebben.

Zie tientallen vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Verdelen van as' in de hoofdrubriek 'Cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Met vragen zoals: Waarom na crematie een maand wachten op de as?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.