As van mijn dochter
28 augustus 2024
Vraag nummer: 68859
Mijn ex heeft de as van mijn dochter thuis maar ik wil de helft zodat ik dat uit kan strooien. Zij ontzegt me dat recht. Wat kan ik doen om de helft van de as te krijgen?
Met vriendelijke groet,
X
Antwoord:
Geachte heer,
Het is wat vervelend om het zo hard te moeten zeggen, maar u hebt geen recht op de as van uw dochter. Uw ex trouwens ook niet.
Niemand heeft als ouder of kind of broer of zus recht op de as of een deel van de as van een kind of een ouder of een broer of zus.
De wet heeft deze materie anders geregeld. De wet gaat uit van het principe dat de wens van de overledene moet worden gevolgd. En dat als die wens niet op papier staat in een testament of codicil, dan de vermoedelijke wens gevolgd moet worden.
U schrijft niet hoe oud uw dochter was toen zij overleed. Een kind maakt gewoonlijk geen testament of een codicil. Maar als uw dochter ziek was en op een gegeven moment wist dat zij niet beter zou worden, is het denkbaar dat zij wel verteld heeft aan familie en vriendinnen, wat zij zou wensen na haar overlijden. Dan zou dat nu een handvat kunnen bieden om de as of een deel van de as op te eisen.
Het is zo dat de persoon die de crematie regelt, in principe de eerste persoon is die bij het crematorium kan aangeven wat er met de as moet gebeuren. Maar deze persoon moet dus niet de eigen ideeën maar de wens van de overledene volgen. Gebeurt dat niet, dan kunnen anderen dat bij de opdrachtgever van de crematie aangeven. Geeft die geen gehoor aan de wens van de overledene, dan kunnen mensen die (wel) uitvoering aan de wens willen geven, een advocaat inschakelen en naar de rechter stappen. Wie een rechtsbijstandsverzekering heeft, kan die verzekering daarvoor inschakelen.
Als u dochter geen wens kenbaar heeft gemaakt, en uw ex meent dat (een deel van) de as bewaard moet worden en u meent dat (een deel van) de as verstrooid moet worden, bent u in het nadeel. Rechtszaken over het wel of niet bewaren of verstrooien van as, waarbij niet duidelijk was wat de wens van de overledene zelf was, hebben de afgelopen decennia altijd als uitkomst dat de as bewaard moet worden. De rechters redenen dat as bewaard moet worden zolang er mensen zijn die daar waarde aan hechten; verstrooien kan later altijd nog. Andersom kan niet.
Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.
Zie ook de volgende video over wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en over rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)
Ik heb vanwege uw privacy uw naam onder de vraag verwijderd.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen zie:
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.