Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

As overleden broer

4 september 2017

Vraag nummer: 51839

Goedendag
In juli 2015 is mijn jongste broertje plotseling overleden aan een longembolie.

Op dat moment lag mijn moeder ook kritiek in het ziekenhuis met 2 hersenbloedingen en een been amputatie ( 2x uitgevoerd). Ze zat zwaar onder de medicijnen en we dachten dat we haar ook zouden verliezen omdat de doorbloeding zo slecht was.

Op dat moment heeft de vriendin van mijn broer de crematie geregeld zoals zij dat goed vond. Het was ook mooi!

Naderhand hebben we met z'n allen na draagkracht de crematie betaald omdat hij geen begrafenispolis had.

Nu is het zo dat we hem allemaal willen uitstrooien maar dat mijn moeder de as nog even bij zich wil hebben om afscheid te nemen.

Ze heeft de crematie al gemist. Ze heeft alles al verloren, korte termijn geheugen, been, mobiliteit, huis en bijna alles wat erin stond en het ergste ook haar zoon.

Om een lang verhaal niet nog langer te maken....

Zijn vriendin (5jaar) die na 3 maanden alweer een andere man had wil de as niet aan mijn moeder overdragen om iig dit af te kunnen ronden.

Ik ben benieuwd wat de rechten zijn van de bloedverwanten zijn moeder en ik dus.

Bedankt voor uw antwoord

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zoals in ruim 100 antwoorden op andere vragen over de zeggenschap over as te lezen is, hebben bloedverwanten geen rechten. De persoon die de crematie geregeld heeft, heeft in principe de zeggenschap, waarbij de wens van de overledene leidend moet zijn.

Geen enkele bloedverwant heeft zeggenschap omdat hij bloedverwant is. Dat zou ook een probleem geven als bijvoorbeeld 2 gescheiden ouders van een overleden kind andere meningen zouden hebben, of 2 kinderen van de overledene of 2 broers andere meningen zouden hebben: dan zou er geen oplossing mogelijk zijn. Want iedereen zou recht hebben en evenveel recht hebben. Dat werkt niet.

Alleen in goed overleg met zijn vriendin kan uw moeder over (een deel van) de as van haar zoon beschikken.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.