As bestemming in verschillende delen
1 november 2019
Vraag nummer: 59112
Geachte heer Van der Putten,
Ik moet binnen kort laten weten welke bestemming ik geef aan de as van mijn vader en ik vraag mij af of mijn voorstel wettelijk toelaatbaar is.
Mag ik de as van mijn vader (ik ben de opdrachtgever) in een zelf meegenomen "pot met deksel" of een urn welke ik zelf ergens op de kop tik, mee naar huis meenemen?
Wat zegt de wet hierover?
Mijn vader wilde met mijn moeder verenigd zijn na de dood, vandaar dat hij koos voor crematie. Als ook zij er niet meer is, heeft hij met mijn ma besproken, gedeeltelijk met haar te worden uitgestrooid.Het andere deel wil hij uitgestrooid hebben op zijn geboorte grond, in de tropen.
Wij mochten daarnaast ook van hem een sieraad laten maken met nóg een klein gedeelte van de as.
Dus willen wij 3, kinderen, 3 piep kleine potjes met as zodat elk van ons, op een later tijdstip zijn eigen bestemming geeft aan dat kleine beetje as van pa. Ieder kan zich hierin vinden, ook mijn ma.
Mag dit voorstel en kan ik de as meekrijgen in 1 grote pot en zelf gaan verdelen?
Met vriendelijke groeten,
Eveline Baank
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ja, u mag de as in een zelf meegenomen 'pot met deksel' mee naar huis nemen. Maar het crematorium zal u de as overhandigen in een asbus. Daar kunt u de inhoud van over schudden.
Als u de idee zou hebben om de kosten van een asbus uit te sparen, moet ik u uit de droom helpen. Men kan de as moeilijk als een hoopje as in twee handpalmen aanreiken. Het zal altijd ergens in moeten zitten. Men kan niet het risico lopen dat de as wegwaait als iemand een deur of een raam opent.
Men zal u de as altijd in een voorwerp overhandigen.
U mag inderdaad de as verdelen. Dat mag u zelf doen.
Overigens geef ik uw ouders wel het advies om hun wensen gedetailleerd in een codicil te beschrijven. Ik hoor wel vaker van situaties dat kinderen of opdrachtgevers zich later bedenken en er bezwaar tegen hebben om de wens van de overledene te volgen. Het is voor iedereen verstandig als die wensen ondubbelzinnig op schrift staan.
Zie vergelijkbare vragen in de subrubrieken 'Verdelen van as' en 'Keuzes en zeggenschap over as'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.