Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wat is het verschil tussen kosten

29 april 2014

Vraag nummer: 38202

Geachte heer Van der Putten,
Voor het bijzetten van as in een urnennis op de begraafplaats krijgen wij een factuur vd gemeente met kosten (653) voor recht columbarium en dan nog eens kosten (356) voor bijzetting in columbarium. Het neerzetten van de asbus heeft welgeteld 10 minuten geduurd. Ik vind het al met al erg veel geld.
Kunt u mij het verschil uitleggen.
Mvgr,
mw. D. Folkerts

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, het is veel geld. U bent zo ruim 1.000,- euro kwijt.

De kosten van de bijzetting hebben weinig of niets te maken met het tijdsbeslag. Het hebben en onderhouden van een begraafplaats is een dure bezigheid voor een gemeente. Bijna alle gemeenten leggen er dik geld op toe. De kosten die men rekent voor 1. het recht van gebruik van het columbarium (zeg maar: de huur van de nis) en 2. voor de bijzetting van de asbus in de nis dienen om de algehele kosten voor tenminste een deel te dekken. Ik ken in Nederland geen enkele gemeente die geld verdient aan haar begraafplaats. Het gelijk spelen van lasten en inkomsten is al een hele kunst, die weinig gemeenten lukt.

Het bijzetten van de asbus in de nis is op zichzelf een eenvoudige handeling. Maar de persoon die de asbus plaatst, moet ook een bedrijfsruimte hebben voor opslag en administratie. De houder van de begraafplaats moet de plaatsing van de asbus naar wettelijke maatstaven administreren. Er moet een speciaal computerprogramma voor zijn. Misschien heeft het crematorium de asbus al vooruit naar de begraafplaats gestuurd, waar de bus veilig moet worden opgeslagen en de ontvangst moet worden geadministreerd. Misschien hebt u de bus zelf meegebracht, dan is dat werk er niet. Als u later misschien de huur van de nis niet verlengt, moet de nis worden geleegd, moet de asbus aan u worden overgedragen of worden geruimd en moet dat natuurlijk ook allemaal in het wettelijk openbare register worden geadministreerd. U hebt een rekening gehad voor de huur en voor de plaatsing. Dat vergt een financiƫle administratie. De man of vrouw die de plaatsing doet heeft ook een chef en een personeelsconsulent en een salarisadministrateur nodig. Daar betaalt u ook een stukje van - heel klein, maar toch.
Waarschijnlijk bent u nu al moe van het lezen van dit stukje. Waarmee ik maar wil zeggen dat er veel meer aan vast zit dan wat u op het eerste gezicht ziet.
En dan moet het gazon nog gemaaid worden, afvalbakken geleegd, de poort periodiek worden geschilderd, etc. etc. Linksom of rechtsom moet dat allemaal betaald worden. Of uit belastingen of voor de diverse diensten op de begraafplaats.

Nog een opmerking. Mensen denken vaak dat cremeren goedkoper is dan begraven. Maar dat is niet zo. Begraven in een algemeen graf is vaak goedkoper dan cremeren. En ook niet voor niets zijn tegenwoordig graven op natuurbegraafplaatsen populair. U betaalt nu al met al net iets meer dan EUR 1.000,- voor de nis. Voor dat geld heb je ook een kant en klaar graf op een natuurbegraafplaats. Nu ja, sommige natuurbegraafplaatsen zijn ook best wel duur, maar soms ook heel goedkoop. En het voordeel is dat daar geen duur grafmonument nodig is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Als u bijvoorbeeld zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen zie:



TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.