Vraag over vraag 8025
15 juni 2006
Vraag nummer: 4504 (oude nummer: 8124)
Geachte heer van der Putten,
Ik las het antwoord op vraag 8025.
Wat ik even zelf even niet helemaal snap: normaal gesproken is toch diegene die zijn/haar handtekening zet op het opdrachtformulier van de uitvaart voor de crematie ook de "eigenaar" van de as, dus de urn??? Hoe moet ik dat in dit verhaal dan plaatsen?
Groeten
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Klopt, goede vraag van u.
De opdrachtgever van de crematie is inderdaad de persoon die over de urn mag beschikken (of men 'eigenaar' kan zijn van lijk-as is een ander verhaal. Van een lijk kan men geen eigenaar zijn, of het van as kan, daar verschillen de meningen over).
Maar op het moment dat de urn wordt geplaatst in een ruimte waar een grafrecht op rust, een nis of een graf of een urnengrafje, gaat de zeggenschap over de urn over op de persoon die rechthebbende is op die nis of dat graf. De opdrachtgever verliest dan zijn aanspraken, dat is het gevolg van de wettelijke regeling.
Vaak is het natuurlijk in de praktijk dezelfde persoon. Gewoonlijk zal de opdrachtgever van de crematie van een langstlevende ouder dan ook het grafrecht op de nis of het (urnen)graf overnemen van die langstlevende ouder. Maar stel dat het verschillende personen zijn, dan kan de opdrachtgever van de crematie de asbus niet meer uit de nis of het graf halen. De wettelijke regeling van het derde lid van artikel 62 en het derde lid van artikel 63 Wlb gaat voor; de rechthebbende beslist.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten