Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Vraag over vraag 8025

15 juni 2006

Vraag nummer: 4504 (oude nummer: 8124)

Geachte heer van der Putten,

Ik las het antwoord op vraag 8025.
Wat ik even zelf even niet helemaal snap: normaal gesproken is toch diegene die zijn/haar handtekening zet op het opdrachtformulier van de uitvaart voor de crematie ook de "eigenaar" van de as, dus de urn??? Hoe moet ik dat in dit verhaal dan plaatsen?

Groeten

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Klopt, goede vraag van u.
De opdrachtgever van de crematie is inderdaad de persoon die over de urn mag beschikken (of men 'eigenaar' kan zijn van lijk-as is een ander verhaal. Van een lijk kan men geen eigenaar zijn, of het van as kan, daar verschillen de meningen over).
Maar op het moment dat de urn wordt geplaatst in een ruimte waar een grafrecht op rust, een nis of een graf of een urnengrafje, gaat de zeggenschap over de urn over op de persoon die rechthebbende is op die nis of dat graf. De opdrachtgever verliest dan zijn aanspraken, dat is het gevolg van de wettelijke regeling.
Vaak is het natuurlijk in de praktijk dezelfde persoon. Gewoonlijk zal de opdrachtgever van de crematie van een langstlevende ouder dan ook het grafrecht op de nis of het (urnen)graf overnemen van die langstlevende ouder. Maar stel dat het verschillende personen zijn, dan kan de opdrachtgever van de crematie de asbus niet meer uit de nis of het graf halen. De wettelijke regeling van het derde lid van artikel 62 en het derde lid van artikel 63 Wlb gaat voor; de rechthebbende beslist.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.