Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Tijdelijke opgraving van een asbus

7 maart 2012

Vraag nummer: 27688

Hr. van Putten,

De echtgenoot overlijdt en de famlie wil de asbus die begraven is, laten opgraven en aanwezig laten zijn bij de opbaring van de echtgenoot. Dat houdt in dat de asbus gedurende enkele dagen verdwijnt van de begraafplaats en na enkele dagen weer wordt teruggebracht voor de begrafenis (kist) van de laatste overledene. Daarna kan de asbus weer in het graf begraven worden. Als beheerder had ik moeite om de verantwoordelijkheid te nemen en heb niet toegestaan dat de asbus van de begraafplaats verwijderd werd. Er is naar mijn mening geen goede controle. Overigens was de familie het met mijn zienswijze eens en hebben we de asbus bij de kist geplaatst ten tijde van de begrafenis. De uitvaartondernemer was het daar overigen niet mee eens. Heb ik correct gehandeld?

met vriendelijke groet.
Beheerder RK B. in het zuiden.

Antwoord:

Geachte heer,

De rechthebbende op het graf beslist over opgraving van een asbus; dat recht is neergelegd in artikel 63, eerste lid, van de Wet op de lijkbezorging. Het is weliswaar zeer ongebruikelijk om een asbus kort, voor een termijn van enkele dagen, op te graven en hem later weer te begraven, maar het kan.
U had de opgraving van de asbus niet mogen weigeren.

U schrijft "Ik had moeite om de verantwoordelijkheid te nemen". Maar u bent helemaal niet verantwoordelijk voor een asbus die is opgegraven. De verantwoordelijkheid voor wat er met de as gebeurt ligt bij de persoon die de asbus bezit.

Een asbus hoeft ook niet een bepaalde periode begraven te blijven. Men kan - in theorie, want geen zinnig mens zal het doen - een asbus elke week opgraven, een week thuis bewaren, dan weer laten begraven, na een week weer opgraven, enz.

U was bang dat er geen goede controle op de bus zou zijn, maar er hoeft ook helemaal geen controle plaats te vinden. Wat er met een opgegraven asbus gebeurt is niet de zorg of verantwoordelijkheid van de begraafplaatsbeheerder. De bezitter van de asbus kan bijvoorbeeld een deel van de as verstrooien, een deel permanent thuis bewaren, een deel aan andere nabestaanden geven enz. Dat is allemaal volstrekt legaal. Daar is ook geen instemming van de begraafplaatshouder voor nodig.

Terzijde merk ik op dat het begraven en ook het opgraven van een asbus geen liefdewerk oud papier hoeft te zijn. U kunt ook voor het opgraven aan tarief vragen, net als voor het (weer) begraven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Met vragen zoals: Waarom na crematie een maand wachten op de as?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder