Teruggave vergunning urnenmuur
4 september 2017
Vraag nummer: 51852
Geachte heer Van der Putten,
Ik wil de urn van mijn moeder verplaatsen naar mijn huidige woonplaats. Nu is de vergunning geldig tot 2024 (was verlengd vanaf 2014). Van de beheerder van de begraafplaats kreeg ik te horen dat ik geen recht heb voor teruggave van een deel van de vergunning omdat het om een "verordening" gaat. Klopt dit? Is dit per gemeente anders? Hij had het zelfs over een belastingaanslag, die zou ik ook niet terugkrijgen. Nou, als ik te veel belasting betaal dan krijg ik het wel terug, toch? Alvast dank voor uw antwoord. Met vriendelijke groet, JT
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
U hebt het over een vergunning, maar u hebt een soort contract. Het klopt dat als u een nis in de urnenmuur voor 10 jaar huurt en besluit om na bijvoorbeeld 3 jaar geen gebruik meer te maken van de nis, dat u geen recht hebt om geld terug te krijgen.
Als u een huis huurt voor een jaar en na 3 maanden vertrekt, hebt u ook geen recht op geld terug. Als u een auto huurt voor een dag en hem na 3 uur terug brengt, hebt u ook geen recht op geld terug. Als u een abonnement bij de sportschol neemt voor een jaar en besluit om na 2 maanden niet meer te gaan, hebt u ook geen recht op geld terug. En zo kan ik meer voorbeelden geven.
Inderdaad is het zo dat de betaling van de huur van een graf of een urnennis bij een gemeente juridisch gezien een belasting is en dat u geen gewone rekening krijgt maar een belastingaanslag. Maar dat maakt geen verschil of men wel of geen geld terug krijgt. Ook bij een niet-gemeentelijke begraafplaats die geen belastingaanslag oplegt voor de huur, krijgt men niets terug als men geen gebruik meer van een urnennis maakt.
U betaalt ook niet te veel belasting, omdat u de nis voor een termijn van 10 jaar huurt. Dat u er geen volle 10 jaar gebruik van maakt, is uw eigen keuze. Er is geen recht van teruggave. Als u een auto koopt omdat u nieuw werk krijgt, hebt u ook geen recht om van de autoverkoper geld terug te krijgen als u twee jaar later weer van baan verandert en de auto niet nodig hebt.
De rechtsregel is: gekocht is gekocht, of gehuurd is gehuurd. Dat geldt ook voor graven en nissen.
Wat u wel kunt doen, als u tot 2024 geen gebruik meer maakt van de nis, is om de nis onderhands aan iemand anders te verhuren. U kunt de nis dan op naam van iemand anders over laten schrijven en die persoon kan u een vergoeding geven van bijvoorbeeld de halve huur voor de resterende 7 jaar. Dat is voor die persoon voordelig en zo krijgt u nog wat geld terug.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.