Rechten van andere familieleden dan rechthebbende
5 september 2011
Vraag nummer: 25888
Echtgenoot wil urn van echtgenote herbegraven bij het graf van zijn dochter. Hij is rechthebbende van beide graven. Zoon is het eens met vader. Dochter wil het niet. heeft de vader het recht om toch de herbegrafenis door te zetten. kan de dochter dit tegen houden.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Als de echtgenoot de rechthebbende is van het graf waar de asbus zich nu bevindt en van het graf waar de asbus geplaatst zou moeten worden, kan hij dit inderdaad doen.
Een rechthebbende op een graf heeft nooit toestemming van andere familieleden nodig. Alhoewel het natuurlijk altijd wel wenselijk is dat een en ander in goed overleg gebeurt. Maar als men tegengestelde wensen heeft en houdt, moet er een knoop worden doorgehakt en dat kan de rechthebbende dan naar eigen inzicht doen.
Bepaalde familieleden hebben niet meer of minder rechten dan andere familieleden. Maar het gaat niet om het echtgenoot-zijn of kind-zijn, in dit geval. Maar om het hebben van de rechten op de graven. Volgens de wet heeft men dan de zeggenschap. Als de dochter de rechten op de graven zou hebben gehad, zou zij nu de zeggenschap over de asbus hebben.
Kan de dochter dit tegen houden? Alleen als er een testament of codicil van de moeder is, waar duidelijk uit blijkt dat zij dit nooit zou willen. Dat is dan de basis voor een rechtszaak. De wens van de overledene is namelijk van groot belang.
Maar ja, rechtzaken... Daar moeten kinderen en ouders onder elkaar nooit aan beginnen, dat maakt veel kapot. Het kost ook nog eens duizenden euro's en de uitkomst is nooit zeker. En een kans van slagen voor de dochter is er alleen als zij kan aantonen dat dit duidelijk tegen de wens van de overledene in gaat. Als zij dat niet kan aantonen zijn juridische stappen kansloos.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten