Plaatsen 3 urnen in 1 urnengraf (voor 2 urnen)
6 april 2004
Vraag nummer: 3047 (oude nummer: 4198)
Hallo mr. van der Putten,
Wij willen graag de as van mijn oom die in februari is overleden in een urnengraf plaatsen op de begraafplaats in Zoetermeer. Mijn opa en oma zijn bijgezet in Voorburg in een urnenmuur. Wij willen de 3 urnen nu eigenlijk in een urnengraf plaatsen, maar er schijnt maar plaats te zijn voor 2 urnen. Ik heb vernomen dat tegenwoordig de as niet in de orginele asbus bewaard hoeft te blijven, is er een andere mogelijkheid om de drie urnen dan wel as in een urnengraf bij elkaar te plaatsen, of moet er dan een urn boven de grond op het graf geplaatst worden en mag dat aangezien het graf bestemd is voor 2 urnen?
Mijn tweede vraag is: De huur van de muur van mijn opa en oma loopt tot 2006, kunnen wij de huur voortijdig stoppen om hen over te plaatsen naar Zoetermeer? En krijg je dan je geld terug?
Hartelijk bedankt!
Met vriendelijke groeten van Anouschka
Antwoord:
Beste Anouschka,
Of drie asbussen in 1 urnengraf mogen, is niet alleen een kwestie van het er in passen. Op sommige begraafplaatsen wil men ook niet meer dan 2 asbussen in 1 urnengraf, om de simpele reden dat men anders niet genoeg nieuwe urnengraven verkoopt en de exploitatie van de begraafplaats niet rond krijgt. Het is net als in een restaurant: als nieuwe bezoekers mee-eten van het bord van een al aanwezige klant, haalt de bedrijfsleider de benodigde omzetcijfers niet. Van eentje is het niet zo erg, maar als het een trend wordt, gaat hij failliet. En op de zelfde manier hebben begraafplaatshouders soms de regel dat men voor een derde asbus maar een nieuw urnengraf moet nemen.
Je zegt vernomen te hebben dat de as niet per se in de originele asbus bewaard hoeft te worden. Dat klopt, maar niet als het om een asbus in een graf gaat. Het zit zo: als iemand bijvoorbeeld as in een sieraad wil doen, mag dat. Maar op die manier krijgt de as een eindbestemming, net als bij het verstrooien. Je kunt de as die verdeeld is dan niet meer samen bij elkaar stoppen en zeggen dat is de as van tante Marie of oom Piet. Je kunt het wel zeggen, maar het bewijs ontbreekt en ook is niet met 100% zekerheid te zeggen dat de as compleet is. Misschien is het maar een beetje tante of oom.
Als je as in een graf bijzet, gaat de wet uit van het principe dat het mogelijk moet zijn om de as weer uit het graf te halen en ergens anders te bewaren. Of om de as alsnog te verdelen. Maar je moet zekerheid hebben wiens as het is en dat het álle as is. Het is daarom wettelijk voorschrift dat de as in de originele asbus blijft, met de waarborgen die de wet stelt, dat de bus hermetisch gesloten blijft en er onuitwisbaar op de bus staat, wie er in zit. Op het moment dat je de as in iets anders over zou schudden, bijvoorbeeld een plastic zak of een andere smalle koker, dan ben je eigenlijk bezig met een vorm van verstrooien of verdelen. Dat mag op zich ook, maar dan is het juridisch dus geen bijzetten meer. Als later iemand de as van oom of van opa apart wil bewaren, dan is er geen wettelijke garantie dat het zakje as of de koker de juiste as bevat. Begraafplaatshouders willen dat soort duidelijkheid en garanties wiens as zij bewaren eigenlijk wel en zijn er daarom meestal op tegen om maar wat met de asbussen te rommelen en as in andere omhulsels te bewaren.
Er moet dus eerst worden nagegaan of men in Zoetermeer de regel heeft dat er maar 2 asbussen in 1 urnengraf mogen.
De tweede vraag. Mogen wij voortijdig stoppen? Ja, de urnen van opa en oma mogen eerder uit de urnenmuur worden gehaald (door de beheerder; een particulier die zelf urnen weghaalt is strafbaar).
Krijgen we dan nog geld terug? Nee. Het is net als wanneer je 10 minuten voor het einde van de film de bioscoop uit gaat: dat moet je zelf weten, maar je hebt er geen recht op om 1 euro van het kaartje terug te krijgen. Eerder weg gaan is een eigen keuze en niemand hoeft dan geld terug te geven.
PS Is het de begraafplaats aan de Hoflaan in Zoetermeer? Die vind ik zelf erg mooi.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
Ook bij een urnengrafje speelt de vraag: van wie is de grafsteen?